Janka Kordiaková – dieťa halloweenskej noci
Halloween je sviatok, ktorý u nás na Slovensku vyvoláva kontroverzné reakcie. Známych Košičanov sme sa opýtali, či Halloween oslavujú a čo si o ňom myslia.
Michal Soltész už kúpil aj tekvicu
Pre herca Štátneho divadla v Košiciach Michala Soltésza je Halloween príležitosťou, ako sa dobre vyblázniť so svojimi synmi. „Halloween je pre mňa šancou zabaviť sa s Miškom a Samkom. Kiežby sme mali všetci ľudia chuť zabávať sa čo najviac. Halloween majú obaja chlapci v škôlke a aj v škole. Najzábavnejšia na ňom je príprava. Striháme, lepíme, robíme si masky, škrabošky, maľujeme si masky na tvár. Tohto roku som kúpil už aj tekvicu, takže budeme ju prvýkrát aj vydlabávať. Sme s chlapcami takí modelári.“
Laura Dittel zažila Halloween priamo v USA
Riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel tento sviatok neoslavuje, ale keď sa pritrafí, Halloween úplne neignoruje. „Som človek, ktorý pomerne intenzívne ignoruje rituály spojené s oslavou rôznych sviatkov – snáď okrem Vianoc. Halloween neoslavujem. Je to sviatok, ktorý podľa mojich informácií súvisí s pohanskými rituálmi germánskej kultúry, nie je teda americkým výmyslom, ako si to mnohí nesprávne vysvetľujú. Nemám na neho špecifický názor, ale odkedy som ho prežila v USA, myslím si, že Halloween patrí medzi príležitosti, keď sa stretnú ľudia a robia spolu niečo netradičné. Vyrezávajú tekvice, ozdobujú si nimi príbytky, obliekajú deti do kostýmov a sprevádzajú ich po návštevách domácností… Pre dospelých je to skvelá príležitosť urobiť si ‚maskabál‘ a dobre sa zabaviť. V USA sme si s kolegami urobili menšiu halloweensku párty – bolo to komorné a milé. Na Slovensku som takéto niečo ešte neabsolvovala.“
Robert Pollák vyrezával tekvicové lampáše
Riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Robert Pollák si robil Halloween už v detstve. „Keď som bol mladý chlapec, tak som na jeseň vyrezával tekvicové lampáše – nemal som poňatia, že to je Halloween. Tešil som sa, keď sa mi podarili najmä zuby a pretekali sme sa, komu to bude dlhšie svietiť. Pred časom sme ich skúšali vystavovať v rámci detskej súťaže aj v pivnici Miklušovej väznice. Myslím si, že možno treba viac vysvetľovať predovšetkým mladším ročníkom, že Halloween nie je americký vynález, ale že má tradície aj u nás doma na Slovensku.“
Janka Kordiaková: Je to kúzelné
Trénerka fitness Janka Kordiaková sa na Halloween narodila, preto jej vzťah k nemu je veľmi pozitívny. „Halloween pre mňa znamená niečo kúzelné a čarovné… Narodila som sa 31. októbra, čiže na Halloween. A ešte k tomu aj pri sviečkach, lebo práve vtedy vypli prúd. Mala som šťastie, keďže je to deň pred dušičkami, tak zdravotné sestričky v nemocnici mali kúpené sviečky na hroby. Môj sen bol prežiť taký originálny Halloween v USA. Ten sen sa mi splnil dokonca niekoľkokrát. Okúzľujúca bola hneď moja prvá návšteva USA, kde som bola na fitness súťaži na Miami v roku 2008. Čakalo ma tam skvelé prekvapenie –moja narodeninová oslava, o ktorej som nič netušila a zorganizovala ju moja priateľka Magda Haburová, novinárka zo Slovenska. Môj detský sen sa mi tak splnil a to som takýchto Halloweenov zažila v USA ešte niekoľko, lebo väčšina súťaží sa tam konala práve v tomto období.“
Dušan Baláž pochválil kreativitu, ale…
Výtvarník Dušan Baláž zažil svoj prvý Halloween v USA. „Prvýkrát som videl a spoznal, čo vlastne Halloween je, keď som bol v Amerike na výtvarnom študijnom pobyte. Tam sa mi to páčilo – vyrezávané tekvice, masky od výmyslu sveta, ľudia mali pred každým domom svoj stánok, rozdávali koláče, sladkosti. Detičky aj dospelí boli oblečení vo filmových maskách, niekedy až príliš gýčových, ale prečo nie? Je to ich kultúra, ich tradícia. U nás sa tieto zvyky – tekvice či plesy – začali zavádzať až po revolúcii, ale to nie je naša kultúra. My máme svoje a aj niečo podobné, to slávme a zabávajme sa. Ako výtvarníkovi sa mi však páči kreativita pri vyrezávaní obrovských žltých tekvíc, najmä deti sa pri tom môžu vyšantiť.“
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.