K Valentínskej večeri patrí aj víno, viete, aké sa k čomu hodí?
Keď sa povie romantika, určite si viacero z vás predstaví romantickú večeru pri sviečkach s hudbou v pozadí a vínom v ruke. Výber vína väčšinou závisí od preferencií človeka. Niekto má rád sladké, niekto suché a niekomu chutí len ríbezľové. Každé víno má však preferovaný pokrm, ku ktorému sa hodí a tak vás možno aj víno, po ktorom by ste nikdy nesiahli, dokáže v kombinácii s chutným jedlom prekvapiť.
Základné tipy na kombinovanie
Nemusíte sa vždy riadiť značkami nakreslenými na fľaši vína. Ak máte nejaké obľúbené víno, ktorého chuť už dávno poznáte, skúste ho skombinovať s nejakým pokrmom na základe týchto tipov:
- Víno by malo byť kyslejšie ako jedlo.
- Víno by malo byť sladšie ako jedlo.
- Víno by malo byť chuťovo rovnako intenzívne, ako jedlo.
- Horkosť vína sa vyvažuje s tučnými jedlami.
- Je lepšie zladiť chuť vína s omáčkou, nie s mäsom.
Biele víno
Grilované, smažené či dusené, ryby a biele víno sú vždy správnou kombináciou. A nielen ryby chutia skvelo v spojení s bielym vínom. Jeho chuť si užijete aj v kombinácií so šampiónmi, cuketou či olivami. Klasickou pochúťkou je biele víno v kombinácii s jemnejšími syrmi.
Ak hľadáte korenia či omáčky, ktoré doladia chuť bieleho vína, siahnite po balzamiku, mäte, pistáciách či olivovom oleji.
Červené víno
Červené víno je najlepšie k mäsovým pokrmom. Konkrétne Cabernet Sauvignon sa skvelo hodí k červenému mäsu, napríklad k hovädzine alebo pečenému jahňaciemu.
Krokom vedľa nikdy nebude talianska kuchyňa, červené víno je pre ňu totiž ako stvorené. Vyskúšajte si ho dať k lasagniam alebo cestovinám s aromatickou omáčkou.
Červené vína sa navyše hodia aj k sladkým pokrmom a ovocným dezertom.
Šumivé víno
K šumivému vínu sa skvelo hodia morské plody. Šumivé vína sú navyše všestranné a dobre fungujú s pokrmami, ktoré majú viac tuku. Šampanské či šumivé víno si môžete dať aj ku krémovým polievkam.
Tieto vína sú navyše skvelým tipom k filmovému večeru, keďže chuťovo dopĺňajú maslový popcorn.
Ingrediencie, ktoré doplňujú chuť šumivých vín, sú napríklad mascarpone, med či čokoláda.
Zdroj: (winefolly.com, mitaliakitchen.com, DK)
Odporúčané články
Zamestnávatelia a študenti sa na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach stretnú počas Dňa kariéry. Ôsmy ročník podujatia sa uskutoční v stredu 10. apríla, jeho hlavnou témou bude Kariéra na Slovensku. Ako ďalej informovala hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová, Deň kariéry sa začne o 9:30 v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ, v budove Sokrates.
Podzemný komplex Dolná brána, ktorý je súčasťou mestského opevnenia Košíc, otvoril svoje brány pre širokú verejnosť. Tento komplex je výnimočným svedkom histórie, zahŕňajúcim objekty opevnenia a systém kanalizácie rozprestierajúci sa od 13. do 19. storočia. Pozrite si otváracie hodiny počas veľkonočných sviatkov a užite si tu spoločne strávený čas s vašimi blízkymi.
ZOO Košice si pre návštevníkov pripravila počas veľkonočných sviatkov špeicálny program. Vyrazte si za nezabudnuteľným zážitkom s vašou rodinou a užite si jedinečný program, ktorý zoo ponúka. V apríli sa taktiež menia otváracie hodiny, ZOO Košice bude otvorená až do 19:00 hod. Informuje o tom zoo na svojej sociálnej sieti.