Kaleráb ako melón
Venovanie sa vlastnej záhradke je pre mnohých ľudí nielen zaslúženým relaxom, ale častokrát aj veľkou vášňou.
Aj náš čitateľ Vladimír Anjel z Valalík je zanieteným pestovateľom a na svoju záhradku nedá dopustiť. Pri pohľade na niektoré jeho plody sa mnohým môžu slinky zbiehať. Tentokrát sa mu podarilo vypestovať kaleráb, ktorý váži takmer 10 kilogramov.
Čo s tým obrovským kalerábom mienite urobiť?
Sám neviem čo presne bude s kalerábom, no v každom prípade ho zjeme. Budeme sa musieť určite podeliť s ďalšími konzumentmi (smiech).
Čo najbizarnejšie ste doteraz, okrem tohto kalerábu, vypestovali? Mali ste v minulosti aj iný podobný ,,kúsok“?
Jeden z mojich najväčších úlovkov, ktorým sa rád pochválim, bola tekvica, ktorú som dopestoval vo váhe 51 kíl. Oficiálne som ju odvážil v neďalekej pekárni na váhe, kde sa vážili vrecia s múkou. Keď som ju vtedy s kamarátom viezol na fúriku, okoloidúci autobus zastavil a cestujúcich sme na malú chvíľu pobavili. Iní sa nás zase pýtali, či je to zo sadry. Na otázku, ako som sa dopracoval k takej tekvici, som vždy rád odpovedal, že je ženského rodu a treba sa k nej chovať podobne ako k žene. Láskavo, sem tam ju pohladkať a prihovoriť sa k nej (smiech).
Ako dlho sa už venujete vašej záľube?
Mojej záhradkárskej záľube sa venujem už od čias, keď som bol v puberte. Je to teda viac než 50 rokov. Momentálne žijem vo Valalikoch, kde sú veľmi dobré podmienky na rozvoj môjho koníčka. Narodil som sa však na Orave v obci Oravský Podzámok.
Pestujete ešte niečo, na čo ste právom hrdý?
Okrem iného pestujem aj papriku. Konkrétne odrodu, ktorá sa volá “Anthea”. Musím uznať, že sa jej u mňa veľmi darí a úspešne ju pestujem už niekoľko rokov.
(MP)
Foto: Vladimír Anjel
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.