Koľko cukru sa ukrýva v našich obľúbených nápojoch?
Priemerný Slovák skonzumuje až o polovicu viac cukru, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Veľké množstvo prázdnych kalórii býva často skrytých práve v nápojoch. Pri ich pití si mnohokrát ani neuvedomujeme, koľko gramov cukru do seba dostávame.
Odborníci radia: Znížte príjem až o polovicu
Podľa štatistík WHO skonzumuje priemerný Slovák ročne 31 kg cukru, čo predstavuje denne 85 g alebo tiež 21 čajových lyžičiek. Spotrebu by sme mali podľa odporúčaní znížiť až o polovicu – na 12 lyžičiek denne. Ak znížime príjem až na 6 lyžičiek cukru denne, výrazne to zlepší našu zdravotnú kondíciu.
Cukor predstavuje aj zdravotné riziká
Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšenému výskytu obezity, zubného kazu, k ochoreniu ďasien a k hypertenzii u dospelých a čoraz častejšie aj u detí. Prejaviť sa môže tiež priberaním, zvýšenou hladinou cholesterolu či cukrovkou.
Koľko lyžičiek cukru sa skrýva vo vašich obľúbených nápojoch? Kliknite na infografiku a dozviete sa viac.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
