Korčuľovanie sa v kostole, či iné vianočné tradície, TAKTO sa oslavujú Vianoce vo svete
Na Slovensku máme množstvo tradícií, ktoré si spájame s vianočnými sviatkami. Tie sa však líšia od spôsobov, akými sviatky oslavujú v zahraničí. Viete si predstaviť, že by ste na Vianoce jedli fasfood alebo grilovali? V týchto krajinách je to bežné.
Fastfood namiesto štedrej večere
V Japonsku nie je ničím neobvyklým navštíviť na Vianoce KFC. Tento zvyk vznikol z množstva dôvodov, ako napríklad tých, že Japonci majú malé rúry na pečenie, veria reklamám, že vyprážané kuracie mäso je tradičným pokrmom v Amerike a zároveň Vianoce u nich nie sú sviatkom. Oslavovať ich začali len v posledných dekádach a inšpirovali sa najmä americkou kultúrou.
Korčuľovanie sa v kostole
V Caracase, hlavnom meste Venezuely, je tradíciou počas týždňa pred Vianocami každý deň navštíviť kostol. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by na tieto omše nechodili ľudia na kolieskových korčuliach. Z tohto dôvodu je dokonca zavretých niekoľko hlavných ciest, aby mohli návštevníci bezpečne doraziť do kostola.
Zapálenie sviečky
V Írsku si vianočné sviatky spájajú so zapaľovaním sviečky. Vysokú červenú sviečku umiestnia na noc do okna s výhľadom pred dom. Sviečka symbolizuje privítanie tepla a prístrešia sviatočnej sezóny. Tradičné vianočné jedlá v Írsku zahŕňajú domácu pečenú hus, zeleninu, brusnice a zemiaky.
Ďalšie, pre nás netradičné, zvyky nájdete na druhej strane.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.