Koronavírus môže na hladkých povrchoch prežiť až 28 dní
Vedci z Austrálskeho centrum pre prevenciu chorôb (ACDP) v Geelongu zistili, že koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, môže prežiť až 28 dní — a teda dlhšie, ako sa doteraz predpokladalo — na hladkých povrchoch, ako sú napríklad displeje na mobilných telefónoch, nehrdzavejúca oceľ, bankomaty či plastové a papierové bankovky.
Píšu o tom v štúdii, ktorá bola v pondelok publikovaná v časopise Virology Journal.
„Pri teplote 20 stupňov Celzia, teda približne pri izbovej teplote, sme zistili, že vírus je mimoriadne odolný a môže prežiť 28 dní na hladkých povrchoch, ako sú displeje mobilných telefónov a plastové bankovky,“ povedala podľa denníka The Guardian Debbie Eaglesová, zástupkyňa riaditeľa ACDP.
Experiment sa uskutočnil v tme, keďže doterajšie výskumy ukázali, že slnečné žiarenie dokáže vírus rýchlo zabiť. V predchádzajúcich štúdiách sa prítomnosť vírusu zistila na povrchoch z plastu a nehrdzavejúcej ocele iba po dobu troch dní. Podobné pokusy s vírusom chrípky A ukázali, že tento vírus prežil na rôznych povrchoch 17 dní.
Odborníci z ACDP tiež zistili, že vírus SARS-CoV-2 prežil dlhšie pri nižších teplotách, takisto sa mu lepšie darilo na papierových ako na plastových bankovkách a na hladkých než na pórovitých povrchoch, ako je bavlna.
[ad][/ad]Ďalšie experimenty
Ďalšie experimenty sa uskutočňovali pri 30 a 40 stupňoch Celzia, pričom doba prežitia vírusu klesala so zvyšovaním teploty.
„Zatiaľ čo presná úloha povrchového prenosu, miera povrchového kontaktu a množstvo vírusu potrebného na infekciu sa ešte musia určiť, stanovenie toho, ako dlho tento vírus zostáva životaschopný na povrchoch, je pre vývoj stratégií zmierňovania rizika v oblastiach s vysokým potenciálom kontaktu rozhodujúce,“ uviedla Eaglesová.
Podľa nemeckého Spolkového inštitútu pre analýzu rizík (BfR) však zatiaľ nie sú známe prípady, pri ktorých by sa dokázal prenos koronavírusu na ľudí kontaktom s kontaminovanými predmetmi alebo povrchmi a došlo by k následnej nákaze. Nákazu prostredníctvom povrchov kontaminovaných vírusmi však podľa BfR nemožno vylúčiť, píše agentúra DPA.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.