Košičania vyrábajú maškrty, v ktorých umelé prísady nemajú miesto
Čerstvé pralinky, plnené tyčinky, tabuľkové čokolády a lízanky. To všetko už vyše roka pre milovníkov sladkostí v Košiciach vyrábajú súrodenci Zuzana a Matúš Forraiovci.
Zaujímavý názov Forra dali svojej firme hlavne kvôli vlastnému priezvisku, ale mali na to aj iný dôvod. ,,Dá sa nadnesene povedať, že sme v tom videli trochu osudové znamenie, dať si takýto názov, pretože aj jedna odroda kakaovníka má pomenovanie „forastero”, takže nebolo čo riešiť,“ so smiechom vysvetľujú súrodenci.
Už od začiatku vedeli, že chcú prísť na trh s produktom vysokej kvality, ktorý zaujme bežných spotrebiteľov, ale zároveň aj reštaurácie a hotely. Podľa ich názoru má za produkt hovoriť jeho chuť a nie drahá reklama. ,,Hoci aj obal je veľmi dôležitý, nič nezahrá prvé husle lepšie, ako práve chuť. Tá zanechá dojem či nabudúce áno alebo nie,“ tvrdia súrodenci Forraiovci.
Čo je tajomstvom úspechu ich čokoládových produktov? ,,Vysokú kvalitu a zapamätateľnosť chutí tvoríme tak, že vyberáme pre daný produkt len prirodzené zdroje ingrediencií v naturálnej kvalite a pokiaľ je to možné, zásobujeme sa od lokálnych resp. slovenských výrobcov a pestovateľov,“ objasňujú Forraiovci.
Recepty na náplne si vytvárajú celkom sami. Inšpiráciu nachádzajú všade okolo seba, v kultúre, v ľuďoch, ale aj v prírode. ,,Vyberáme si chute viac-menej také, ktoré chutia predovšetkým nám. Tak si vieme stáť za tým, čo predávame,“ vysvetľujú súrodenci.
Zákazníkom dokážu takmer vždy vyhovieť a výrobky prispôsobujú ich predstavám a potrebám: ,,Najčastejšie sa stretávame s požiadavkou na bezlaktózové pralinky. Tie vieme bez problémov vyrobiť, nie však všetky druhy. Pri niektorých vynechanie laktózy spôsobuje vážny zásah do receptúry, pri ktorom sa pozmeňuje chuť a už to nie je tá Forra pralinka.“
Čokoládové produkty vyrábajú zásadne na objednávku. Nenájdete v nich umelé konzervanty, stabilizátory ani upravované rastlinné tuky, preto nemajú dlhú trvanlivosť. Prioritou manufaktúry čokoládových výrobkov je čerstvosť. Ako tvrdia Forraiovci, záruka plnených výrobkov je maximálne 4 týždne.
Košická manufaktúra zameraná na výrobu čokoládových produktov funguje len vyše roka, preto sú čokoládové produkty zatiaľ dostupné len na východe. Rozšírenie predaja po celom Slovensku je však pre súrodencov Forraiovcov určite jednou z priorít na rok 2017.
Foto: facebook
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.