Košická citadela
Dovolím si povedať, že keby nebolo Auparku, o košickej citadele by si akurát tak zopár zasvätencov čítalo, aj to by si neboli istí, či to všetko bolo presne tak.
Od roku 2011 sa na tú našu citadelu dá pozerať, ba si ju aj ohmatať. Teda aspoň torzá z nej. Sú chránené pred nepohodou v podzemnom parkovisku nákupného centra, ale aj napravo od hlavného vchodu pre peších. U neznalých vzbudzujú otázku: Čo to je? A prečo práve tu? Teším sa, že citadela sa takto nenútene stala predmetom otázok a záujmu.


Vojenské mestečko
Košická citadela bola obrovská vojenská pevnosť, ktorá bola na prelome 17. a 18. storočia na miestach, kde sú dnes ulice: Štúrová, Južná trieda, Požiarnicka, Jantárová, teda smerom na juh od Hlavnej, a sčasti aj pod obchodným centrom Aupark. Košickú citadelu si predstavme ako obrovskú, presnejšie 25 hektárov veľkú, päťcípu hviezdu.
Pevnosť začali stavať na príkaz cisára Leopolda I. Habsburského v rokoch 1671 – 1676. Svojmu vojenskému účelu však slúžila len niekoľko rokov. Na scénu vojenských dejín vystúpila v roku 1682, keď z nej povstalci Imricha Thökölyho dobyli mesto. A tak ju v roku 1713 na príkaz iného cisára – Karola III. zbúrali. Toto vojenské mestečko popri meste Košice bolo jednak veľmi veľké, ale aj nezávislé od Košíc, lebo sa rozkladalo mimo mestských hradieb. Za menšie hradby citadely sa zmestila celá vojenská posádka s kasárňami, nemocnicou, kostolom, skladom zbraní, pušného prachu a potravín.

Rarita
Hoci citadela mala Košice chrániť, na druhej strane časom začal prevládať názor, že keby sa jej zmocnil nepriateľ, tak má hneď výbornú strategickú pozíciu na útok proti Košiciam. Preto ju pre istotu aj čoskoro zbúrali.
Pre košického lokálpatriota však zostáva pozitívnym faktom, že na Slovensku niet žiadneho iného opevnenia, ktoré by bolo takto mimo svojho mesta, a pritom v jeho susedstve. Za podobnými raritami sme ešte donedávna museli vycestovať do Holandska či Talianska. V Košiciach sa stačí vybrať do Auparku alebo aspoň pred neho.
Vizualizácia: auparkkosice.sk
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

