Košická móda na „Starom pľaci“
Kto má chuť na čerstvú zeleninu alebo ovocie, automaticky v Košiciach zamieri na Dominikánsky trh. „Starý pľac“, ako ho mnohí nazývajú v sobotu doobeda (27. 6.) obsadili aj lokálni výrobcovia a dizajnéri.
Mestská časť Košice – Staré Mesto chce týmto spôsobom pomôcť a zviditeľniť tvorbu talentovaných ľudí, ktorí to v týchto časoch nemajú ľahké. V ranných hodinách ste mohli vidieť na trhu originálne kúsky, aké v obchodoch len tak nenájdete. Pričom všetky vyznávajú zodpovedný prístup k výrobe. Dážď síce akciu trošku prekazil, ale nie je výlučné sa v budúcnosti nemôže zopakovať.
[ad][/ad]Ekologická móda
Zaujali nás háčkované ruksaky a kabelky, pričom každá jedna je originál. „Taký istý kus nebude mať nikto iný, len vtedy, ak by ho niekto chcel skopírovať,“ povedala Zuzana Kopčová, ktorá pod značkou Žubižu šije aj rôzne oblečenie.
Mnohí lokálni výrobcovia si dajú záležať na materiáli, z ktorého tvoria. Výnimkou nie je ani značka Nosím umenie, ktorá dáva dôraz na dôkladný výber, pričom tvoria tzv. slow fashion., teda pomalú módu.
„Sme zameraní na to, aby sme všetko vytvárali eticky, čiže aby sa na to pozeralo ako na plnohodnotnú, tvorivú prácu a nie ako na lacnú pracovnú silu. Samozrejme, šijeme z kvalitných, trvácnejších a ekologických látky,“ prezradila Dominika Vašková.
Foto: Veronika Janušková
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.