Košická móda na „Starom pľaci“
Kto má chuť na čerstvú zeleninu alebo ovocie, automaticky v Košiciach zamieri na Dominikánsky trh. „Starý pľac“, ako ho mnohí nazývajú v sobotu doobeda (27. 6.) obsadili aj lokálni výrobcovia a dizajnéri.
Mestská časť Košice – Staré Mesto chce týmto spôsobom pomôcť a zviditeľniť tvorbu talentovaných ľudí, ktorí to v týchto časoch nemajú ľahké. V ranných hodinách ste mohli vidieť na trhu originálne kúsky, aké v obchodoch len tak nenájdete. Pričom všetky vyznávajú zodpovedný prístup k výrobe. Dážď síce akciu trošku prekazil, ale nie je výlučné sa v budúcnosti nemôže zopakovať.
[ad][/ad]Ekologická móda
Zaujali nás háčkované ruksaky a kabelky, pričom každá jedna je originál. „Taký istý kus nebude mať nikto iný, len vtedy, ak by ho niekto chcel skopírovať,“ povedala Zuzana Kopčová, ktorá pod značkou Žubižu šije aj rôzne oblečenie.
Mnohí lokálni výrobcovia si dajú záležať na materiáli, z ktorého tvoria. Výnimkou nie je ani značka Nosím umenie, ktorá dáva dôraz na dôkladný výber, pričom tvoria tzv. slow fashion., teda pomalú módu.
„Sme zameraní na to, aby sme všetko vytvárali eticky, čiže aby sa na to pozeralo ako na plnohodnotnú, tvorivú prácu a nie ako na lacnú pracovnú silu. Samozrejme, šijeme z kvalitných, trvácnejších a ekologických látky,“ prezradila Dominika Vašková.
Foto: Veronika Janušková
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

