Košická zoo sa opäť zapojí do Európskej noci netopierov
Migrácia európskych druhov netopierov bude hlavnou témou Európskej noci netopierov, do ktorej sa košická zoo zapojí už tretíkrát. Vo štvrtok (31.8.) pripravila v spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov program pre verejnosť.
„Účastníci sa aj v tomto roku môžu tešiť na monitoring nášho jediného lietajúceho cicavca. Akcia sa začne v klubovni Himaláje o 18.30 h prezentáciou, ktorú pripravil ornitológ a chiropterológ, odborný pracovník Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Ľuboš Korytár,” priblížila Vlasta Paľková z oddelenia vzdelávania a marketingu zoo v košických Kavečanoch.
Noc netopierov bude pokračovať presunom do areálu, kde sa účastníci pomocou odchytových sietí a ultrazvukového detektora dozvedia, aké druhy netopierov žijú v areáli zoo. Uvidia aj to, ako sa určuje pohlavie a kontroluje zdravotný stav.
[ad][/ad]„Akcia zameraná na ochranu netopierov je súčasťou kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na ochranu európskej fauny. Prvé dva ročníky akcie sa stretli s mimoriadnym ohlasom verejnosti. Zoo doteraz pritiahla zvedavcov na program zameraný na prevenciu a vyvracanie mýtov a predsudkov spojených s netopiermi, tiež na druhy a ich ochranu,” doplnila Paľková.
Noc netopierov sa koná vždy posledný augustový víkend od roku 1997. Vyhlasuje ju sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. Koná sa každoročne vo viac ako 30 štátoch s cieľom propagovať ochranu netopierov. Na Slovensku túto akciu zastrešuje Spoločnosť na ochranu netopierov so sídlom v Bardejove.
(TASR)
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.