Košická zoo ubytovala najväčšieho zobákorožca
V uplynulých dňoch sa košickej zoo podarilo získať štvrtého zástupcu skupiny zobákorožcov. Je ním krkavčiak menší, ktorý je najväčším reprezentantom tejto čeľade. Dvaapolročného samca na odporúčanie koordinátorky priviezli z nemeckej ZOO Duisburg.
Ako uviedol hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek, tieto krkavčiaky sa vyskytujú vo východnej a západnej Afrike. „Oproti ostatným zobákorožcom preferujú skôr pohyb po zemi, kde si vyhľadávajú potravu. Tú tvorí hlavne živočíšna zložka, čiže rôzne malé, drobné stavovce. Sú to hlodavce, vtáky, alebo plazy, nepohrdne však občas aj ovocím,“ povedal Pastorek.
Tento druh zobákorožca sa podľa jeho slov vyznačuje veľkým, dlhým zobákom, ktorý používa hlavne pri love svojej koristi. „Žije v rodinných skupinách, ktoré tvorí dominantný pár, ktorý ako jediný sa môže rozmnožovať a ostatní členovia tejto skupiny pomáhajú pri zháňaní potravy. Zaujímavý je aj tým, že má výrazné, dlhé mihalnice, ktoré chránia hlavne oko pred rôznymi nečistotami,“ priblížil zoológ.
[ad][/ad]Vták sa dožíva až 60 rokov
Krkavčiak menší má výrazný pohlavný dimorfizmus. Samec a samica sa od seba po dosiahnutí pohlavnej dospelosti líšia sfarbením holej kože na krku a v okolí očí. Samec ju má červenú, samica má lysinu modrú. Samice krkavčiakov spravidla znášajú dve vajcia. Dospelosti sa ale obvykle dožije len jedno mláďa, keďže starší súrodenec odstráni mladšieho ako konkurenta.
„Aj keď je krkavčiak dlhoveký vták, ktorý sa dožíva až 60 rokov, v prírode patrí k ohrozeným. Dôvodom je strata hniezdnych oblastí, poľnohospodárstvo a požiare. Z tohto dôvodu sa pre krkavčiaky menšie vedie záchranný program, ktorý koordinuje ZOO Atény. Samec je v súčasnosti na zimovisku a návštevníci ho uvidia v novej sezóne,“ dodal Pastorek.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.