Košická zoo ubytovala najväčšieho zobákorožca
V uplynulých dňoch sa košickej zoo podarilo získať štvrtého zástupcu skupiny zobákorožcov. Je ním krkavčiak menší, ktorý je najväčším reprezentantom tejto čeľade. Dvaapolročného samca na odporúčanie koordinátorky priviezli z nemeckej ZOO Duisburg.
Ako uviedol hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek, tieto krkavčiaky sa vyskytujú vo východnej a západnej Afrike. „Oproti ostatným zobákorožcom preferujú skôr pohyb po zemi, kde si vyhľadávajú potravu. Tú tvorí hlavne živočíšna zložka, čiže rôzne malé, drobné stavovce. Sú to hlodavce, vtáky, alebo plazy, nepohrdne však občas aj ovocím,“ povedal Pastorek.
Tento druh zobákorožca sa podľa jeho slov vyznačuje veľkým, dlhým zobákom, ktorý používa hlavne pri love svojej koristi. „Žije v rodinných skupinách, ktoré tvorí dominantný pár, ktorý ako jediný sa môže rozmnožovať a ostatní členovia tejto skupiny pomáhajú pri zháňaní potravy. Zaujímavý je aj tým, že má výrazné, dlhé mihalnice, ktoré chránia hlavne oko pred rôznymi nečistotami,“ priblížil zoológ.
[ad][/ad]Vták sa dožíva až 60 rokov
Krkavčiak menší má výrazný pohlavný dimorfizmus. Samec a samica sa od seba po dosiahnutí pohlavnej dospelosti líšia sfarbením holej kože na krku a v okolí očí. Samec ju má červenú, samica má lysinu modrú. Samice krkavčiakov spravidla znášajú dve vajcia. Dospelosti sa ale obvykle dožije len jedno mláďa, keďže starší súrodenec odstráni mladšieho ako konkurenta.
„Aj keď je krkavčiak dlhoveký vták, ktorý sa dožíva až 60 rokov, v prírode patrí k ohrozeným. Dôvodom je strata hniezdnych oblastí, poľnohospodárstvo a požiare. Z tohto dôvodu sa pre krkavčiaky menšie vedie záchranný program, ktorý koordinuje ZOO Atény. Samec je v súčasnosti na zimovisku a návštevníci ho uvidia v novej sezóne,“ dodal Pastorek.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.