Košické Vianoce
Naše mesto sa počas vianočných sviatkov premení na rozprávkovú krajinu. Vysvietený stromček a všade navôkol vôňa vareného vína, medoviny a klobások. Nebolo to ale stále takto.
História Vianoc
Vianoce alebo vianočné sviatky sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Vo všeobecnosti su nazývané aj ako sviatky pokoja a mieru. Ako náboženskú a kultúrnu slávnosť ich oslavujú miliardy ľudí takmer na celom svete. Predchádza im prípravné obdobie (advent), pokračujú obdobím nazývaným vianočné obdobie. Túto spoločenskú udalosť slávi aj väčšina nekresťanov a najväčšiu radosť majú samozrejme deti. Veď kto by sa netešil a obrovskú kopu darčekov.
Aj vďaka bývalému prezidentovi
Nieže by k Vianociam dal v tej dobe zvolenie práve prezident. O všetko sa postaral rodák z Medzeva, Rudolf Schuster, vtedajší primátor. Ten sa nechal inšpirovať západom hlavne vo svetelnej výzdobe, ktorá do Košíc prišla z USA, Kanady a Nemecka. Na začiatku boli svetlá trojfarebné a ľudia tak mali možnosť si vybrať čo sa im páči. Vzory na výzdobu dokonca prvýkrát nakúpil za vlastné prostriedky. Na prvé predvianočné vystúpenie boli pozvaní aj veľvyslanci zahraničných krajín.
Súčasnosť je iná
Vianoce majú v Košiciach svoje čaro dodnes. Bohatá výzdoba a podujatia v rámci vianočného programu v centre, robia naše mesto čarovným. Pre časť mladej generácie však Vianoce nie sú primárne sviatkami pokoja, ale skôr mestskej zábavy. Veď na Štedrý deň je v meste otvorených plno podnikov a ponúkajú zábavu až do rána. Hlavnou zámienkou vašich ratolestí je obvykle polnočná omša v centre Košíc. V každom prípade je aj toto príjemné spestrenie každoročných sviatkov. Všetci raz boli mladí.
Foto: archív KD
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.