Košické zatmenie slnka
Dnes dopoludnia sme aj v Košiciach mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. V maximálnej fáze Mesiac zakryl Slnko na 60 percent.
“Keďže to bude v jeho hornej časti, bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo,” uviedol pred zatmením Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov. Ako poznamenal, zatmenie Slnka sa na Slovensku dalo naposledy pozorovať 4. januára 2011 (na 72 percent) a nasledujúce bude 10. júna 2021. Zatmenie Slnka v piatok bolo podľa Rapavého úplné, pás jeho viditeľnosti začal južne od Grónska a skončil pri severnom póle.
Mesačný tieň na zemskom povrchu prešiel 5850 kilometrov. Maximálna dĺžka 2 minúty 47 sekúnd nastala v Nórskom mori, asi 400 km východne od Islandu. Z pevniny ho bolo možné vidieť len na Faerských ostrovoch a juhozápadnej časti Špicbergov, kde Mesiac Slnko zakryl na 2,5 minúty.
Na našom území bolo najviac viditeľné na západe a najmenej na východe Slovenska. Dnes o 23. hodine a 45. minúte zároveň nastane jarná rovnodennosť, čím začína astronomická jar.
(tasr/ker)
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.