Košickí vedci si od novinky sľubujú lepšie uzdravenie po mŕtvici
Experimentálni fyzici Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach skúmajú v rámci medzinárodného projektu biomateriály, ktoré by mohli pomôcť pri obnove mozgových buniek po mŕtvici.
Cieľom košických vedcov je použiť nanotechnológie na cielené dodanie terapeutických rastových faktorov obalených do magnetických bionanomateriálov do poškodeného mozgu, kde bude následne spustená obnova poškodeného tkaniva.
Peter Kopčanský, spolukoordinátor projektu a riaditeľ Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach uviedol, že počas najbližších troch rokov sa budú spolu so zahraničnými partnermi venovať cielenému dizajnu a príprave nových bionanomateriálov, ktoré sú určené pre liečbu ischémií a nedostatočného prekrvenia mozgu. „Očakávame, že výskum povedie k novým medicínskym produktom, ktoré budú pripravené na testovanie v predklinických štúdiách,“ doplnil Kopčanský.
[ad][/ad]Dostali podporu z EÚ
Výskumná skupina tohto ústavu uspela vo výzve EuroNanoMed III, a získa tak finančnú injekciu z fondov EÚ s prispením Predsedníctva SAV. Projekt „Nové magnetické biomateriály pre obnovu mozgových buniek a zobrazovanie stavu po mŕtvici“ koordinuje Anna Rosellová, vedúca Neurovaskulárneho výskumu v barcelonskom inštitúte Vall d’Hebron Research Institute. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.
Konzorcium vedcov, ktorí pracujú na projekte, tvoria slovenskí experimentálni fyzici, vedci z Inštitútu materiálového výskumu v Barcelone, Univerzity v Artois vo Francúzsku, Nemocnice Sv. Rafaela v talianskom Miláne a z poľskej spoločnosti PureBiologics.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je každoročne až 15 miliónov ľudí postihnutých mozgovou príhodou a práve oprava poškodeného tkaniva poskytuje možnosti na liečbu pacientov rozšírením terapeutického časového okna.
(TASR, PS)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.