Košický filmár o sošku Oscara nezabojuje
Americká akadémia filmových umení a vied predvčerom zverejnila nominácie na jednu z najprestížnejších filmových cien – Oscar. Medzi horúcimi kandidátmi bol aj 24-ročný Košičan Dominik Bari.
Mladý filmár navštívil najchladnejšie obývané miesto na zemi – dedinu Ojmiakon na Sibíri.
O živote miestnych natočil krátky dokument. Do zúženého výberu sa však nedostal.
[ad][/ad]Úspech pre Slovensko
Kvalifikovaný na Oscara bol v septembri minulý rok. Spolu s ním sa do výberu prebojovalo približne 80 filmov z celého sveta. Akadémia vybrala z nich desať, pričom piatim udelila nomináciu. Aj napriek tomu, že Bariho krátky dokument nomináciu nezískal, ide o veľký úspech pre Slovensko. Je to prvý slovenský film v histórii, ktorý sa v kategórii Najlepší krátky dokumentárny film vôbec na Oscara kvalifikoval.
Za podporu ďakuje Košičanom
„Žiaľ, do zúženého výberu som sa už neprebojoval. Vážim si však silnú podporu od všetkých ľudí, hlavne Košičanov, ktorí mi držali palce. Aj keď som nepostúpil, bola to zaujímavá cesta, ktorá mi priniesla nové skúsenosti a kontakty, ktoré určite zužitkujem pri realizácii ďalších projektov,“ povedal D. Bari pre KOŠICE:DNES.
Oficiálny názov tohto 28-minútového dokumentárneho filmu je Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta. Získal niekoľko ocenení a dostal sa do oficiálnych selekcií na filmových festivaloch v Los Angeles, Berlíne, Prahe, či Ríme. Film podporil aj herec Leonardo DiCaprio prostredníctvom svojej nadácie.

Najviac nominácií na sošku Oscara, desať, získala mexická dráma Roma a historický film Favoritka. Dominik Bari však drží palce filmu Prvý človek. „Má štyri nominácie a je mojím favoritom. Oscarový režisér Damien Chazelle natočil napríklad úžasné filmy La La Land či Whiplash,“ povedal. Slávnostné udeľovanie Oscarov sa uskutoční 24. februára 2019 v Los Angeles.
[ad2][/ad2]
Odporúčané články

Segedínsky guláš s domácou knedľou je klasika slovenskej kuchyne, ktorá spája bohatú chuť bravčového mäsa, kyslej kapusty a krémovej smotanovej omáčky. Toto sýte a voňavé jedlo je ideálnou voľbou na rodinný obed či nedeľný stôl. K dokonalosti ho dovádza nadýchaná domáca knedľa, ktorá skvele nasáva hustú omáčku. Pripravte si ho podľa tradičného receptu a doprajte si pravú chuť domova.

Fazuľová polievka s údeným mäsom je tradičné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Jej bohatá chuť vzniká spojením jemnej fazule, aromatického údeného mäsa a zeleniny, pričom majoránka a cesnak dodávajú polievke charakteristickú vôňu. Príprava si vyžaduje trochu času, no výsledok stojí za to – krémová, lahodná a výživná polievka, ktorá chutí najlepšie s čerstvým chlebom. Vyskúšajte tento osvedčený recept a doprajte si poctivú domácu klasiku!

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a utrpenie šesť miliónov židovských detí, žien a mužov počas druhej svetovej vojny. Dňa 27. januára 1945 vojaci červenej armády oslobodili tábor, ktorý sa do histórie zapísal, ako najväčší masový hrob v dejinách ľudstva. Nacisti a ich prisluhovači na tomto mieste zavraždili približne 1,1 milióna ľudí, z ktorých tvorili Židia viac ako 90 percent, pripomína na sociálnej sieti Múzeum holokaustu v Seredi. Múzeum bolo otvorené presne pred deviatimi rokmi na mieste odkiaľ boli Židia deportovaní ako do Auschwitz, tak aj Birkenau.