Košický Most lásky
Mosty lásky, na ktoré ľudia umiestňujú zámky ako symboly svojej lásky, sú dnes už v takmer každej svetovej metropole. Jeden taký máme aj v Košiciach. Nachádza sa pri Jakabovom paláci. Aj košické zamilované dvojice naň umiestňujú zámky a veria, že ich láska vydrží. Viete koľko “zámok lásky” na moste doposiaľ pribudlo?
Na košický most lásky môžu Košičania pridávať svoj symbol lásky od Valentína v roku 2013. V redakcii košice:dnes sme sa rozhodli všetky ich spočítať. A nebolo to vôbec jednoduché. Zistili sme, že doteraz je na moste umiestnených 2869 zámkov rôznych tvarov, dokonca aj v podobe zámky na bicykel.


Podobné mosty sa nachádzajú v každom väčšom meste, v Prahe, v Paríži, New Yorku, v Salzburgu či v Moskve. Mnohé z nich však bojujú s neúnosnosťou jednotlivých symbolov lásky. Napríklad v Paríži, obľúbenom mieste zamilovaných, museli zámky z mostu Pond des Arts pre vážne ohrozenie statiky mosta odstrániť.

Tradícia „zamykania lásky” siaha pravdepodobne do Číny, kde ľudia svoje „zámky lásky” umiestňovali aj na Veľký čínsky múr. Po uzamknutí by mali zaľúbenci kľúč vhodiť do rieky. Keďže pod košickým Mostom lásky už rieka netečie, mali by si zamilovaní Košičania nájsť iné riešenie.



(KUS)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
