Košický Most lásky
Mosty lásky, na ktoré ľudia umiestňujú zámky ako symboly svojej lásky, sú dnes už v takmer každej svetovej metropole. Jeden taký máme aj v Košiciach. Nachádza sa pri Jakabovom paláci. Aj košické zamilované dvojice naň umiestňujú zámky a veria, že ich láska vydrží. Viete koľko “zámok lásky” na moste doposiaľ pribudlo?
Na košický most lásky môžu Košičania pridávať svoj symbol lásky od Valentína v roku 2013. V redakcii košice:dnes sme sa rozhodli všetky ich spočítať. A nebolo to vôbec jednoduché. Zistili sme, že doteraz je na moste umiestnených 2869 zámkov rôznych tvarov, dokonca aj v podobe zámky na bicykel.


Podobné mosty sa nachádzajú v každom väčšom meste, v Prahe, v Paríži, New Yorku, v Salzburgu či v Moskve. Mnohé z nich však bojujú s neúnosnosťou jednotlivých symbolov lásky. Napríklad v Paríži, obľúbenom mieste zamilovaných, museli zámky z mostu Pond des Arts pre vážne ohrozenie statiky mosta odstrániť.

Tradícia „zamykania lásky” siaha pravdepodobne do Číny, kde ľudia svoje „zámky lásky” umiestňovali aj na Veľký čínsky múr. Po uzamknutí by mali zaľúbenci kľúč vhodiť do rieky. Keďže pod košickým Mostom lásky už rieka netečie, mali by si zamilovaní Košičania nájsť iné riešenie.



(KUS)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články

V jarných a letných mesiacoch budú po slovenských cestách opäť jazdiť špeciálne autá, ktoré budú zachytávať panoramatické snímky pre službu Street View.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.