Košický región lákadlom pre turistov z Izraela
Rastúci záujem turistov o košický región preukázali podľa organizácie Košice Región Turizmus štatistické ukazovatele za uplynulú letnú sezónu. Ubytovaných návštevníkov i prenocovaní medziročne pribudlo a potvrdil sa tak vlaňajší rapídny nárast počtu turistov. Ďalej rástla aj návštevnosť Slovenského raja i Spišského hradu.
Počet všetkých ubytovaných návštevníkov košického regiónu za letnú turistickú sezónu 2017 – jún, júl a august medziročne stúpol o štyri percentá na 120-tisíc. Štvorpercentný rast zaznamenal Štatistický úrad SR aj v počte všetkých prenocovaní na 278-tisíc. Destinácia Košice región tým potvrdila minuloročný nárast návštevnosti, keď leto 2016 bolo oproti tomu predošlému lepšie o 45 percent. „Pod vlaňajší prudký nárast počtu návštevníkov sa podpísala súhra viacerých aj vonkajších faktorov. Táto letná sezóna však už mala ukázať, či enormne zvýšený záujem o náš región nebol jednorazovým javom a teda či sa dosiahnuté čísla ustália. Podarilo sa a je to zásluha všetkých aktérov v cestovnom ruchu,“ konštatuje riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
Skokanom roka Izrael
Počty návštevníkov pochádzajúcich z najvýznamnejších zahraničných zdrojových trhov, ktorými sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Nemecko sa udržali na približne minuloročných hodnotách. „Obrovský skok sme však zaznamenali pri izraelských návštevníkoch, ktorých záujem o náš región stúpa aj vďaka novému leteckému spojeniu Košice – Tel Aviv. Počet izraelských návštevníkov za toto leto medziročne vzrástol o viac ako 280 percent, čo má nezanedbateľný pozitívny vplyv na ekonomiku celého regiónu,“ doplnila Vargová Jurková.
[ad][/ad]Spišský hrad ovládli živé sochy
Dvoma najnavštevovanejšími miestami sú tradične Slovenský raj a Spišský hrad. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj monitoruje počet návštevníkov na základe sčítania turistov v jeden vybraný deň v zime a po jednom dni v júli a auguste. Dlhodobo najvyššia návštevnosť je podľa riaditeľa Správy NP Slovenský raj Tomáša Dražila v lokalitách Prielom Hornádu, Suchá Belá a Dobšinská ľadová jaskyňa. „Návštevnosť národného parku od roku 2010 každoročne vzrastá. Z tohtoročného sčítania odhadujeme ročnú návštevnosť na viac ako 600-tisíc osôb, pričom rozdiel medzi letnou a zimnou návštevnosťou je priepastný aj vzhľadom na oveľa vyššiu náročnosť túry v zimnom období,“ uviedol Dražil.
Zároveň dodal, že počas sčítaní sledujú návštevnosť na 12 stanovištiach výlučne v prírodnom prostredí, teda mimo stravovacích a ubytovacích zariadení či lyžiarskych stredísk. V ďalších rokoch už navyše Správa NP Slovenský raj bude môcť výsledky sčítania turistov overovať aj s výstupmi zo sčítača v Suchej Belej, ktorý je v prevádzke od začiatku augusta. Spišský hrad je najnavštevovanejšou z 18 pamiatok Svetového dedičstva UNESCO, ku ktorým sa návštevník dostane z Košíc do 100 minút autom. Počas letnej turistickej sezóny 2017 prišlo na Spišský hrad vyše 146-tisíc turistov, teda o takmer 4000 viac ako pred rokom. „Zvýšenú návštevnosť zaznamenali aj nočné prehliadky počas prázdninových sobôt, venované našim živým sochám,“ dodala za SNM – Spišské múzeum v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.