Košický región lákadlom pre turistov z Izraela
Rastúci záujem turistov o košický región preukázali podľa organizácie Košice Región Turizmus štatistické ukazovatele za uplynulú letnú sezónu. Ubytovaných návštevníkov i prenocovaní medziročne pribudlo a potvrdil sa tak vlaňajší rapídny nárast počtu turistov. Ďalej rástla aj návštevnosť Slovenského raja i Spišského hradu.
Počet všetkých ubytovaných návštevníkov košického regiónu za letnú turistickú sezónu 2017 – jún, júl a august medziročne stúpol o štyri percentá na 120-tisíc. Štvorpercentný rast zaznamenal Štatistický úrad SR aj v počte všetkých prenocovaní na 278-tisíc. Destinácia Košice región tým potvrdila minuloročný nárast návštevnosti, keď leto 2016 bolo oproti tomu predošlému lepšie o 45 percent. „Pod vlaňajší prudký nárast počtu návštevníkov sa podpísala súhra viacerých aj vonkajších faktorov. Táto letná sezóna však už mala ukázať, či enormne zvýšený záujem o náš región nebol jednorazovým javom a teda či sa dosiahnuté čísla ustália. Podarilo sa a je to zásluha všetkých aktérov v cestovnom ruchu,“ konštatuje riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
Skokanom roka Izrael
Počty návštevníkov pochádzajúcich z najvýznamnejších zahraničných zdrojových trhov, ktorými sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Nemecko sa udržali na približne minuloročných hodnotách. „Obrovský skok sme však zaznamenali pri izraelských návštevníkoch, ktorých záujem o náš región stúpa aj vďaka novému leteckému spojeniu Košice – Tel Aviv. Počet izraelských návštevníkov za toto leto medziročne vzrástol o viac ako 280 percent, čo má nezanedbateľný pozitívny vplyv na ekonomiku celého regiónu,“ doplnila Vargová Jurková.
[ad][/ad]Spišský hrad ovládli živé sochy
Dvoma najnavštevovanejšími miestami sú tradične Slovenský raj a Spišský hrad. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj monitoruje počet návštevníkov na základe sčítania turistov v jeden vybraný deň v zime a po jednom dni v júli a auguste. Dlhodobo najvyššia návštevnosť je podľa riaditeľa Správy NP Slovenský raj Tomáša Dražila v lokalitách Prielom Hornádu, Suchá Belá a Dobšinská ľadová jaskyňa. „Návštevnosť národného parku od roku 2010 každoročne vzrastá. Z tohtoročného sčítania odhadujeme ročnú návštevnosť na viac ako 600-tisíc osôb, pričom rozdiel medzi letnou a zimnou návštevnosťou je priepastný aj vzhľadom na oveľa vyššiu náročnosť túry v zimnom období,“ uviedol Dražil.
Zároveň dodal, že počas sčítaní sledujú návštevnosť na 12 stanovištiach výlučne v prírodnom prostredí, teda mimo stravovacích a ubytovacích zariadení či lyžiarskych stredísk. V ďalších rokoch už navyše Správa NP Slovenský raj bude môcť výsledky sčítania turistov overovať aj s výstupmi zo sčítača v Suchej Belej, ktorý je v prevádzke od začiatku augusta. Spišský hrad je najnavštevovanejšou z 18 pamiatok Svetového dedičstva UNESCO, ku ktorým sa návštevník dostane z Košíc do 100 minút autom. Počas letnej turistickej sezóny 2017 prišlo na Spišský hrad vyše 146-tisíc turistov, teda o takmer 4000 viac ako pred rokom. „Zvýšenú návštevnosť zaznamenali aj nočné prehliadky počas prázdninových sobôt, venované našim živým sochám,“ dodala za SNM – Spišské múzeum v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.