Kreslená postavička Mickey Mouse oslavuje 90. narodeniny
Prvý film s kreslenou postavičkou Mickeyho Mousea mal premiéru 18. novembra 1928 – presne pred 90 rokmi. Napísala o tom v nedeľu agentúra Reuters.
Myšiaka Mickeyho vytvoril americký filmový producent, režisér, scenárista a animátor Walt Disney. Postavička sa postupne stala symbolom celosvetového zábavného priemyslu.
Myšiak na Broadwayi
Mickey sa na striebornom plátne po prvý raz objavil vo filme Parník Willie (Steamboat Willie), ktorý mal premiéru 18. novembra 1928 v divadle Universal’s Colony Theater na Broadwayi v New Yorku. Myšiak v osemminútovom čiernobielom filme kormidluje parník a hvízda si pri tom veselú melódiu.
[ad][/ad]Spoločnosť The Walt Disney Company, ktorú založil Walt spolu s bratom Royom v roku 1923, v rokoch 1950-96 vysielala zábavný program The Mickey Mouse Club, súčasťou ktorého boli aj animované filmy s myšiakom. Reláciu obnovili v roku 2017 s dôrazom na dostupnosť na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.
Pri príležitosti Mickeyho narodenín otvorili v New Yorku výstavu, na ktorej môžu návštevníci vidieť obrázky, fotografie a spomienkové predmety.
(TASR, SŠ)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.