Kresťania si dnes pripomínajú zvestovanie Pána – oznámenie o počatí Ježiša Krista
Kresťania si 25. marca pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom.

Boh poslaním svojho syna na svet reagoval na prvý hriech ľudí v raji, ktorý nemohli vlastnými silami odčiniť. Boh už Adamovi a Eve sľúbil vykupiteľa a svoj sľub viackrát opakoval cez prorokov židovského národa. Tento národ si vybral a vychovával, aby “v plnosti času” mohol prísť Ježiš Kristus. Jeho príchod bol neočakávaný a skromný – nazaretskému dievčaťu Márii anjel Gabriel oznámil, že Boh si ju vybral za matku svojho Syna. Po jej súhlase sa v nej zázračným spôsobom počalo dieťa.
Známe slová apoštola Jána “Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami” sa vzťahujú práve na túto chvíľu. Podľa kresťanského učenia sa Boh týmto činom stal pravým človekom. Napriek smrteľnému a trpiacemu telu bol však zároveň pravým Bohom. Teórie o Ježišovi len ako výnimočnom človeku alebo ako o Bohu, ktorého telo bolo zdanlivé, cirkev odsúdila ako bludy. Sviatok Zvestovania Pána začali oslavovať kresťania na východe v 4. storočí ako mariánsky sviatok deväť mesiacov pred Vianocami. Od 7. storočia sa jeho dátum ustálil na 25. marca a z východu prešiel aj do západnej cirkvi. Druhý vatikánsky koncil v rokoch 1960 – 1965 ho zaradil medzi sviatky Pána.
Zdroj:(SITA,mt)
Odporúčané články

Druhé predbežné výsledky ankety KOŠICE: DNES, v ktorej sme vám dali priestor na hlasovanie o tom, koho by ste si zvolili za primátora Košíc sú tu a vidíme, že do top trojky sa už dostáva aktuálny primátor Jaroslav Polaček, čo môže znamenať, že aj napriek počiatočnému “boomu” je z dlhodobého hľadiska stále relevantným hráčom.

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú späté s tradíciami a bohatým pohostením, od klobás a šunky po koláče a veľkonočnú hrudku. Aby ste si mohli užiť tieto dobroty bez obáv z priberania, prinášame tri praktické rady, ktoré vám pomôžu udržať rovnováhu a zdravý prístup k jedlu počas sviatkov.