Kŕmidlo pre vtáky by sa malo pravidelne dezinfikovať
Kŕmidlo pre vtáky by sa malo pravidelne čistiť vhodným dezinfekčným prostriedkom. Môžu sa tak eliminovať choroby, ktoré sa prenášajú prostredníctvom trusu. Uviedla to zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová.
Po vyčistení kŕmidla dezinfekčným prostriedkom je potrebné ho nechať vysušiť. S prikrmovaním treba začať po odstránení všetkých pozostatkov chemických látok, poznamenala Lešová.
[ad][/ad]Čistenie kŕmidla
„Interval čistenia podľa potreby – ak je kŕmidlo znečistené trusom, je potrebné vyčistenie. Ak je predkladané krmivo premáčané či napadnuté plesňou, je potrebné ho vymeniť a kŕmidlo vydezinfikovať,“ vysvetľuje zoologička.
Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku upozornil, že ak osoby spozorujú na kŕmidlách vtáky s podozrivými príznakmi, ako je malátnosť, našuchorené perie či prelety na krátku vzdialenosť, s kŕmením by mali na určitý čas prestať. Postačí podľa neho týždeň.
[article slug=”kmidlo-pre-vtaky-nie-je-kosom-na-zvysky-z-taniera”][/article]Kedy vtáky kŕmiť
Operence by sa mali kŕmiť v zime počas nepriaznivého obdobia, keď je v prírodnom prostredí nedostatok prirodzenej potravy.
„Živočíchy vo všeobecnosti sú v období núdze ohrozené najmä počas silnejších mrazov, vetrov, v čase tvorby hmiel a poľadovice a pri náhlom ochladení. V takomto nepriaznivom počasí sa len ťažko dostanú k získaniu prirodzenej potravy, ktorá je potrebná pre doplnenie energie,“ hovorí Lešová.
Dodala, že vtáky nie je potrebné ďalej prikrmovať, ak sa vo voľnej prírode objaví prirodzená potrava.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.