Kŕmidlo pre vtáky by sa malo pravidelne dezinfikovať
Kŕmidlo pre vtáky by sa malo pravidelne čistiť vhodným dezinfekčným prostriedkom. Môžu sa tak eliminovať choroby, ktoré sa prenášajú prostredníctvom trusu. Uviedla to zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová.
Po vyčistení kŕmidla dezinfekčným prostriedkom je potrebné ho nechať vysušiť. S prikrmovaním treba začať po odstránení všetkých pozostatkov chemických látok, poznamenala Lešová.
[ad][/ad]Čistenie kŕmidla
„Interval čistenia podľa potreby – ak je kŕmidlo znečistené trusom, je potrebné vyčistenie. Ak je predkladané krmivo premáčané či napadnuté plesňou, je potrebné ho vymeniť a kŕmidlo vydezinfikovať,“ vysvetľuje zoologička.
Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku upozornil, že ak osoby spozorujú na kŕmidlách vtáky s podozrivými príznakmi, ako je malátnosť, našuchorené perie či prelety na krátku vzdialenosť, s kŕmením by mali na určitý čas prestať. Postačí podľa neho týždeň.
[article slug=”kmidlo-pre-vtaky-nie-je-kosom-na-zvysky-z-taniera”][/article]Kedy vtáky kŕmiť
Operence by sa mali kŕmiť v zime počas nepriaznivého obdobia, keď je v prírodnom prostredí nedostatok prirodzenej potravy.
„Živočíchy vo všeobecnosti sú v období núdze ohrozené najmä počas silnejších mrazov, vetrov, v čase tvorby hmiel a poľadovice a pri náhlom ochladení. V takomto nepriaznivom počasí sa len ťažko dostanú k získaniu prirodzenej potravy, ktorá je potrebná pre doplnenie energie,“ hovorí Lešová.
Dodala, že vtáky nie je potrebné ďalej prikrmovať, ak sa vo voľnej prírode objaví prirodzená potrava.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.

