Ľadovú sochu vytesal za pár minút

Rezká hudba, striekajúci sneh a rachot motorovej píly do rytmu muziky. Tak to včera podvečer vyzeralo na schodoch pred vchodom do Štátneho divadla na Hlavnej ulici.
Priamo pred očami užasnutých Košičanov z kvádra ľadu vznikol pod rukami majstra ľadového umenia Zsolta M. Tótha za niekoľko minút milý snehuliačik. Diváci, ktorí s údivom sledovali, ako sa dá bez jediného zbytočného pohybu neuveriteľne rýchlo opracovať tvrdý ľad do žiadaného tvaru, odmenili umelca potleskom.
Pre samotného ľadosochára z Budapešti to však nie je nič výnimočné. Podobných show sa zúčastňuje už roky prakticky po celom svete.
“Mám toho za sebou už veľa. Vyhral som napríklad aj majstrovstvá sveta v tejto disciplíne v Londýne. Ľad je môj obľúbený materiál, z ktorého tvorím. Najčastejšie sú to postavy ľudí, ale nevyhýbam sa ani abstraktným témam. Najkrajšou odmenou je vtedy pre mňa, ak divák pochopí, čo som chcel stvárniť, napríklad slobodu či smútok,” hovorí sympatický umelec.
Ľad však nie je jediným materiálom, z ktorého vytvára Zsolt svoje diela. Blízky je mu aj piesok alebo drevo.

“Je mi to v podstate jedno, dokážem urobiť sochu z každého materiálu, na ktorý sa dajú použiť nástroje, aj z keramiky či napríklad kovu,” tvrdí majster.
Ľad a piesok sú však predsa len špecifické – stačí vyššia teplota alebo vietor a je po umeleckom diele. Zsolta to však netrápi. “Ja sa na to pozerám ako na prácu. Odfotím si to a stačí. Ani kuchárovi nemôže byť ľúto, že jeho výtvor skončí na naozaj nepríjemnom mieste,” smeje sa sympatický umelec.
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.