Lekárka radí: Čo robiť ak vás poštípe komár, ovad či jedovatý had?
Ak človeka poštípe hmyz, prvou a najdostupnejšou prvou pomocou je schladenie miesta pod tečúcou vodou či priloženie studeného obkladu na ranu. Bližšie informácie o postupe po uštipnutí hmyzom uviedla primárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca Katarína Hricová.
Poštípanie komárom či ovadom
Počas prikladania ľadu na pokožku treba byť opatrný, lekári sa stretli už aj s lokálnymi omrzlinami. Pokiaľ z rany trčí žihadlo, je nutné ho opatrne vybrať. Podľa primárky urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca Kataríny Hricovej, sa najčastejšie stretneme s poštípaním komárom či ovadom, po ktorých takmer nikdy nevznikajú alergické reakcie.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Botanická záhrada v Košiciach prichádza s prelomovým projektom VODAS
„Miesto však tak či tak môže vplyvom chemických látok v slinách sčervenať a koža sa môže zapáliť, čo je očakávanou reakciou. V prípade väčšieho svrbenia alebo viacerých bodnutí pomôžu antihistaminiká, niektoré v lekárni dostaneme aj bez lekárskeho predpisu,” odporúča Hricová. Taktiež môže na ranu dobre pôsobiť jablčný ocot či šťava z citróna. Látky môžu prvotne na rane spôsobiť štípanie.
Štípance od včely, osy alebo sršňa
„Poštípanie včelou, osou alebo sršňom môže spôsobiť alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje väčším začervenaním, opuchom, bolestivosťou v danom mieste,” priblížila Hricová. Tvrdí, že rany sa dajú ošetriť už spomínanými radami. Ďalej vysvetľuje, že pokiaľ sa vyvinie silná reakcia u niekoho, kto doteraz nemal dokázanú alergiu, mal by vyhľadať lekársku pomoc. Dovtedy však môže užiť dostupné antihistaminiká, mal by sa čo najmenej hýbať a ranu schladiť. Hricová obzvlášť upozornila, aby si ľudia dávali pozor na uštipnutie v oblasti hlavy, krku, tváre a ústnej dutiny, pretože lokálny opuch môže spôsobiť komplikácie s dýchaním.
Uhryznutie jedovatým hadom
Lokálne príznaky po uhryznutí jedovatým hadom – vretenicou severnou sú dve krvácajúce ranky vzdialené od seba jeden centimeter, bolesť či opuch. Medzi celkové príznaky patrí:
- slabosť, potenie, bolesti brucha,
- hnačky, smäd, dýchavica, pocit hladu,
- nízky krvný tlak a zvýšený pulz.
Úmrtnosť na uhryznutie vretenicou je však veľmi nízka. Je to spôsobené tým, že jeden had nie je schopný vyprodukovať dostatočné množstvo toxínov na jedno uhryznutie a časť uhryznutí ani nie je sprevádzaná vstreknutím jedu do tela.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Čo (ne)patrí do príručnej batožiny a koľko by mala vážiť?
Ako postupovať po uhryznutí?
Po pohryzení hadom je nevyhnutné znehybniť končatinu, miesto chladiť – nie však priložením ľadu, ale priložením čo najčistejšej látky a následne priložením studeného obkladu. Taktiež treba vyhľadať lekársku pomoc. Po pohryzení sú najviac ohrozené deti, starší ľudia a chronicky chorí pacienti. „Nebezpečnejšie sú uhryznutia do oblasti hlavy, krku a trupu. Vyslovene sa neodporúča vysávanie jedu ústami, vyrezávanie rany či použitie škrtidla, čím sa môže jed lepšie vstrebávať,” uviedla lekárka.
Zdroj: SITA (vr)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.