Ľuboslav Klesa vyrába krásne husle, ktoré majú dušu
V malej husliarskej dielni v Kostoľanoch nad Hornádom pri Košiciach vyrába a opravuje sláčikové hudobné nástroje Ľuboslav Klesa.
Vyučený pôvodne za mechanika elektronika sa o toto výnimočné remeslo začal zaujímať ešte počas strednej školy. „Počúval som hudbu, v rodine sa tomu nikto nevenoval,“ prezradil Klesa. Husliarstvu sa venuje 30 rokov.
Klesa sa vyučil v odbornej husliarskej škole v českom mestečku Luby pri Chebe. Vo svojej dielni už vyrobil desiatky huslí, viol, violončiel, ale napríklad aj kontrabas. Sám je zároveň bývalým hráčom na kontrabase v Musica Iuvenalis v Košiciach. Dodnes má v dielni aj stojan s notami, občas si zahrá.
Základom je vhodné drevo
Výroba majstrovského nástroja trvá aj tri mesiace. Husliar je obklopený množstvom vecí, ktoré využíva počas práce – fľaštičkami, lakmi, svorkami, dlátami. Základom je podľa neho nájsť vhodné drevo.
„Najprv treba ísť do lesa, vybrať strom, nájsť javor, smrek, sťať ho, nechať vyschnúť zopár rokov,“ priblížil len malú časť svojej práce. Neskôr reže, hobľuje, glejí, urobí luby či vyreže obrys huslí. Vrchná doska huslí je zo smreka, spodná doska, luby a krk sú z javora. Hotový biely nástroj sa ďalej lakuje viac ako mesiac minimálne desiatimi vrstvami laku. Dôležitou súčasťou nástroja je duša.
Dôležitá je trpezlivosť
„Je to šesťmilimetrový valček v priemere, dá sa dnu do huslí. Musí sa nájsť správne miesto, aby to malo správny zvuk,“ vysvetlil Klesa. Husliar zdôrazňuje, že pri jeho práci je dôležitá najmä trpezlivosť. Svoje majstrovské nástroje označuje vypaľovacou pečiatkou a vinetou.
Foto: TASR
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.