Lyžovať nemusíte len na snehu. Skúste to na vode
Snowboard či lyže sú snáď najpopulárnejšie zimné aktivity, ktoré zbožňuje každý športový nadšenec. Ak sa nechcete rozlúčiť s lyžiarskou sezónou ani v lete, jednoducho vymeňte sneh za vodu.
Takmer pred tridsiatimi rokmi vyrástol na Sídlisku Nad jazerom prvý vodno-lyžiarsky vlek v bývalom Československu. Mať priamo pod oknami paneláka vodnú plochu, kde vidíte v lete jazdiť vodnolyžiarov či tzv. wakeboardistov, je v strednej Európe naozaj raritou.
Pevné nervy, lano mierne napnuté
Ak vám lyžovanie po zime chýba a chceli by ste vyskúšať niečo nové, no zároveň veľmi podobné, tak vlek na našom košickom „Jazere“ je pre vás najlepším riešením. Začiatky však nie sú najľahšie. Najprv sa na vodu musíte dostať a udržať sa na nej. Pri štarte je veľmi dôležité mať správny postoj, teda čupieť tak, aby sa vám päty dotýkali zeme. Ruky musíte mať vystreté a lano je potrebné držať mierne napnuté. Dôležité je však udržať na vode rovnováhu a mať poriadnu dávku trpezlivosti. „Niekto sa zvládne na vodné lyže postaviť hneď po prvýkrát, niekomu to, samozrejme, trvá dlhšie. V každom prípade sa nie je čoho obávať. Stačí mať odhodlanie a vyskúšať to. Jedinou podmienkou je vedieť plávať, resp. vedieť sa vo vode orientovať. Potom vám už stačia plavky a uterák,“ hovorí reprezentačný tréner vodného lyžovania Alexander Vaško st.
Prekonajte samých seba
Každý sa pri tomto zaujímavom športe teší z niečoho iného. Profesionálnych lyžiarov a skokanov lákajú nové rekordy. Rekreační lyžiari si užívajú pocit slobody na vode a začiatočníci vidia čaro v tom, že sa vôbec na vode udržia. Na vodnej hladine sú pre milovníkov tohto športu pripravené aj rôzne prekážky či skoky, na ktorých sa môžete vyblázniť do sýtosti. Adrenalín v podobe vodných lyží si môžu vyskúšať naozaj všetci. Dôležité je odhodlanie a chuť.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.