Lyžovať nemusíte len na snehu. Skúste to na vode
Snowboard či lyže sú snáď najpopulárnejšie zimné aktivity, ktoré zbožňuje každý športový nadšenec. Ak sa nechcete rozlúčiť s lyžiarskou sezónou ani v lete, jednoducho vymeňte sneh za vodu.
Takmer pred tridsiatimi rokmi vyrástol na Sídlisku Nad jazerom prvý vodno-lyžiarsky vlek v bývalom Československu. Mať priamo pod oknami paneláka vodnú plochu, kde vidíte v lete jazdiť vodnolyžiarov či tzv. wakeboardistov, je v strednej Európe naozaj raritou.
Pevné nervy, lano mierne napnuté
Ak vám lyžovanie po zime chýba a chceli by ste vyskúšať niečo nové, no zároveň veľmi podobné, tak vlek na našom košickom „Jazere“ je pre vás najlepším riešením. Začiatky však nie sú najľahšie. Najprv sa na vodu musíte dostať a udržať sa na nej. Pri štarte je veľmi dôležité mať správny postoj, teda čupieť tak, aby sa vám päty dotýkali zeme. Ruky musíte mať vystreté a lano je potrebné držať mierne napnuté. Dôležité je však udržať na vode rovnováhu a mať poriadnu dávku trpezlivosti. „Niekto sa zvládne na vodné lyže postaviť hneď po prvýkrát, niekomu to, samozrejme, trvá dlhšie. V každom prípade sa nie je čoho obávať. Stačí mať odhodlanie a vyskúšať to. Jedinou podmienkou je vedieť plávať, resp. vedieť sa vo vode orientovať. Potom vám už stačia plavky a uterák,“ hovorí reprezentačný tréner vodného lyžovania Alexander Vaško st.
Prekonajte samých seba
Každý sa pri tomto zaujímavom športe teší z niečoho iného. Profesionálnych lyžiarov a skokanov lákajú nové rekordy. Rekreační lyžiari si užívajú pocit slobody na vode a začiatočníci vidia čaro v tom, že sa vôbec na vode udržia. Na vodnej hladine sú pre milovníkov tohto športu pripravené aj rôzne prekážky či skoky, na ktorých sa môžete vyblázniť do sýtosti. Adrenalín v podobe vodných lyží si môžu vyskúšať naozaj všetci. Dôležité je odhodlanie a chuť.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.