Medzi ocenenými vedcami Slovenska sú aj Košičania
Druhý ročník ocenenia ESET Science Award, ktorým Nadácia ESET podporuje vedu na Slovensku, vyvrcholil vyhlásením laureátov vo viacerých kategóriách. Medzi najúspešnejšími sa ocitli aj traja Košičania.
[ad][/ad]Víťazom kategórie Výnimočný mladý vedec do 35 rokov sa stal Tamás Csanadi (na snímke počas vyhlásenia laureátov), ktorý pracuje v ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied. Venuje sa vývoju pokročilej keramiky, teda materiálu, ktorý má nájsť využitie napríklad v automobilovom priemysle ako náhrada kovov.
Finalistami v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg boli dvaja Košičania. Profesor Jaroslav Porubän sa na Fakulte počítačov a informatiky Technickej univerzity venuje pokročilému strojovému učeniu, teda vlastne umelej inteligencii. Profesor Vladimír Zeleňák z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ skúma nanopóroité materiály, ktoré majú potenciál na uskladnenie veľkého objemu technologických plynov, akými sú vodík, či metán.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.