Medzi ocenenými vedcami Slovenska sú aj Košičania
Druhý ročník ocenenia ESET Science Award, ktorým Nadácia ESET podporuje vedu na Slovensku, vyvrcholil vyhlásením laureátov vo viacerých kategóriách. Medzi najúspešnejšími sa ocitli aj traja Košičania.
[ad][/ad]Víťazom kategórie Výnimočný mladý vedec do 35 rokov sa stal Tamás Csanadi (na snímke počas vyhlásenia laureátov), ktorý pracuje v ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied. Venuje sa vývoju pokročilej keramiky, teda materiálu, ktorý má nájsť využitie napríklad v automobilovom priemysle ako náhrada kovov.
Finalistami v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg boli dvaja Košičania. Profesor Jaroslav Porubän sa na Fakulte počítačov a informatiky Technickej univerzity venuje pokročilému strojovému učeniu, teda vlastne umelej inteligencii. Profesor Vladimír Zeleňák z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ skúma nanopóroité materiály, ktoré majú potenciál na uskladnenie veľkého objemu technologických plynov, akými sú vodík, či metán.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.