Mnoho Slovákov trpí energetickou chudobou
Mnoho ľudí na Slovensku trpí energetickou chudobou. Prejavuje sa tak, že si nedokážu zaplatiť svoje účty za energie. Majú problém s udržaním vhodnej teploty vo svojom bývaní, ide o správne vykurovanie v zime, ale aj chladenie počas leta.
Energeticky chudobný človek nemusí mať ani vhodné obydlie. Tvrdí to Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.
„Človek je energeticky chudobný, keď má vysoké náklady na zabezpečenie energií v domácnosti, čo môže byť spôsobené vysokými cenami energií alebo nízkymi príjmami,“ vysvetľuje Dokupilová.
Tvrdí tiež, že človek sa môže energeticky chudobným stať aj vtedy, ak má jeho dom nízku energetickú efektívnosť. Prejavuje sa to napríklad aj tým, že dom má zatekajúcu strechu, zahnívajúce podlahy či prefukujúce rámy okien.
[ad][/ad]Nielen dôchodcovia
Dokupilová pripomína, že energetická chudoba by mala byť zadefinovaná štátom a ľuďom, ktorí sú energeticky chudobní, by mal štát pri platení energií pomáhať. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví navrhol definíciu energetickej chudoby, ktorá však podľa Dokupilovej nie je postačujúca. Problémom navrhovanej definície je, že myslí iba na 10 percent ľudí, ktorí môžu byť energeticky chudobní.
„Táto chudoba sa netýka len dôchodcov a ľudí v hmotnej núdzi, tak ako sa to uvádza v návrhu definície. Chudobní nie sú len tí, ktorí si nevedia zaplatiť účet za energie, ale aj tí, ktorí si nemôžu dovoliť zmeniť svoj súčasný stav. Zatepliť si lepšie dom, spraviť vonkajšie tienenie, kúpiť si klimatizáciu,“ skonštatovala Dokupilová.
Riešením by podľa nej bolo, ak by sa začala podporovať energetická efektívnosť budov. Stačilo by, ak by sa začalo s informačnými kampaňami pre stavebníkov, dôchodcov, ľudí v preddôchodkovom veku. „Oni netušia, že keď stavajú dom, tak že o pár rokov ich výdavky na energie výrazne narastú a budú mať problémy s domom,“ povedala Dokupilová.
Problém energetickej chudoby sa mal riešiť aj preto, lebo prichádza klimatická zmena, zimy budú horšie, objavia sa väčšie výkyvy teplôt, pripomína Dokupilová. „Z toho vyplýva, že sa bude musieť minúť viac energií,“ uzavrela odborníčka.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.