Modrý mesiac rozžiari oblohu už tento týždeň! Prichádza raz za 10 rokov
V noci zo stredy (30. 8.) na štvrtok (31. 8.) nastane najväčšia astronomická udalosť tohtoročného leta. Okrem toho, že bude Mesiac najbližšie k Zemi, nás čaká aj výnimočný Modrý spln. Na svojom webe o tom informuje Imeteo.
Ako uvádza Imeteo, Modrý mesiac bude zároveň aj supermesiacom. Pôjde v poradí o tretí supermesiac v tomto roku. Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3.36 hod.
Mesiac bude k Zemi najbližšie
,,O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie,” uvádza Imeteo. Vo štvrtok (31. 8.) bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený na 357 344 kilometrov. Práve preto sa bude zdať Mesiac na oblohe o čosi väčší a jasnejší.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Slovenskú oblohu rozžiarila polárna žiara. Vidieť ju bolo aj nad Košicami (FOTO+VIDEO)
Bude skutočne modrý?
Počas roka môžeme sledovať 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. ,,Z tohto dôvodu sa 13. spln nazýva modrý. Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý,” objasňujú teda, že ide skutočne len o pomenovanie a nie reálnu farbu Mesiaca.
Augustový Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom. Ide o skutočne vzácnu a výnimočnú astro udalosť, ktorá nastáva raz za približne 10 rokov.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Nezmeškajte sériu supersplnov!
Zdroj: imeteo.sk, NM
Odporúčané články
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Pstruh na masle s mandľami patrí medzi jednoduché, no zároveň elegantné pokrmy, ktoré potešia každého gurmána. Tento recept spája jemnosť čerstvého pstruha s bohatou chuťou masla a mandlí, doplnené o zemiakové pyré, ktoré jedlu pridáva krémovú textúru.