Mrkva, zdravá nielen na oči !
Tradičná, obľúbená, zdravá. Mrkva je jedna z najznámejších zelenín, ktorú snáď konzumujeme skoro všetci. Aj keď sa vám zdá možno obyčajná, má svoju kvalitu a silu.
Keby sme sa spýtali, ktorá zelenina je najzdravšia na oči, mnohí z vás by určite povedali – mrkva. Je to však pravda? Aké má ešte pozitívne účinky?
Mrkva je všestranná zelenina, ktorá sa dá konzumovať nielen surová, ale aj tepelne upravená. Surová mrkva obsahuje najbohatší zdroj provitamínu A, ktorý nazývame aj karotén. Okrem toho v sebe ukrýva vitamíny B, D, K a C. Z minerálov obsahuje kremík, fosfor, síru, horčík, vápnik. Pre naše zdravie a lepšiu imunitu stačí, ak by sme denne zjedli aspoň jednu mrkvu. Zdravá je však aj varená, z ktorej dokážeme vstrebať oveľa viac beta-karoténu ako zo surovej.
Odkiaľ pochádza?
Už v starom Ríme bola mrkva kráľovnou medzi zeleninami. Už vtedy vedeli, že má pozitívne účinky skoro pre celý organizmus. Prospievala tráveniu a dobrej nálade. Ženy si ju dokonca krájali do kúpeľa, pre krajšiu a hebkejšiu pokožku. Pochádza však z južnej Ázie, z oblasti Pakistanu, Afganistanu a Iraku. V 10. storočí sa rozšírila do Indie a v 12. storočí ju pestovali už v celej Európe.
Je naozaj dobrá na oči?
Pre oči mrkva nie je tou najzdravšou potravinou ako napríklad listová zelenina, ale napriek tomu pomáha pri liečení chorôb očí a pozitívne pôsobí pri slabozrakosti. Zrak vám síce nevylieči, ale zabezpečuje správne fungovanie sietnice.
Podľa americkej štúdie AREDS (Age Related Eye Disease Study) by sme pre zdravie očí mali denne prijať:
- Zinok 80 mg
- Vitamín C 500 mg
- Vitamín E 400 IU
- Meď 2 mg
- Betakarotén 15 mg
V čom je liečivá?
Mrkva znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávenie, pomáha pri migrénach a bolestiach kĺbov. Okrem spomínaných očí je potrebná pre zdravý vývoj zubov u detí. Zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám, ako napríklad proti zápalu mandlí či chrípke. Vitamíny A, E a C, ktoré obsahuje, sú označované za vitamíny krásy. Ak ich nemáme dostatok, naša pokožka je šupinatá.
Fajčiari, jedzte mrkvu
Cigarety obsahujú mnoho škodlivín, ktoré sa v tele usádzajú. Vitamín A dokáže aspoň sčasti odblokovať telo, ktoré je zanášané toxickým materiálom z cigariet. Fajčiari by preto mali denne zjesť minimálne dve mrkvy alebo vypiť pohár mrkvovej šťavy. Pravidelná konzumácia mrkvy dokonca znižuje riziko rakoviny pľúc.
Michaela Luxová
Foto: shutterstock
Odporúčané články

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Prvý jún sa už desaťročia spája s radosťou, hrou a oslavami detí. Medzinárodný deň detí (MDD), ktorý sa každoročne slávi v desiatkach krajín vrátane Slovenska, nie je len dňom zábavy, ale aj pripomienkou práv a potrieb najmladších členov spoločnosti.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.