Mrkva, zdravá nielen na oči !
Tradičná, obľúbená, zdravá. Mrkva je jedna z najznámejších zelenín, ktorú snáď konzumujeme skoro všetci. Aj keď sa vám zdá možno obyčajná, má svoju kvalitu a silu.
Keby sme sa spýtali, ktorá zelenina je najzdravšia na oči, mnohí z vás by určite povedali – mrkva. Je to však pravda? Aké má ešte pozitívne účinky?
Mrkva je všestranná zelenina, ktorá sa dá konzumovať nielen surová, ale aj tepelne upravená. Surová mrkva obsahuje najbohatší zdroj provitamínu A, ktorý nazývame aj karotén. Okrem toho v sebe ukrýva vitamíny B, D, K a C. Z minerálov obsahuje kremík, fosfor, síru, horčík, vápnik. Pre naše zdravie a lepšiu imunitu stačí, ak by sme denne zjedli aspoň jednu mrkvu. Zdravá je však aj varená, z ktorej dokážeme vstrebať oveľa viac beta-karoténu ako zo surovej.
Odkiaľ pochádza?
Už v starom Ríme bola mrkva kráľovnou medzi zeleninami. Už vtedy vedeli, že má pozitívne účinky skoro pre celý organizmus. Prospievala tráveniu a dobrej nálade. Ženy si ju dokonca krájali do kúpeľa, pre krajšiu a hebkejšiu pokožku. Pochádza však z južnej Ázie, z oblasti Pakistanu, Afganistanu a Iraku. V 10. storočí sa rozšírila do Indie a v 12. storočí ju pestovali už v celej Európe.
Je naozaj dobrá na oči?
Pre oči mrkva nie je tou najzdravšou potravinou ako napríklad listová zelenina, ale napriek tomu pomáha pri liečení chorôb očí a pozitívne pôsobí pri slabozrakosti. Zrak vám síce nevylieči, ale zabezpečuje správne fungovanie sietnice.
Podľa americkej štúdie AREDS (Age Related Eye Disease Study) by sme pre zdravie očí mali denne prijať:
- Zinok 80 mg
- Vitamín C 500 mg
- Vitamín E 400 IU
- Meď 2 mg
- Betakarotén 15 mg
V čom je liečivá?
Mrkva znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávenie, pomáha pri migrénach a bolestiach kĺbov. Okrem spomínaných očí je potrebná pre zdravý vývoj zubov u detí. Zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám, ako napríklad proti zápalu mandlí či chrípke. Vitamíny A, E a C, ktoré obsahuje, sú označované za vitamíny krásy. Ak ich nemáme dostatok, naša pokožka je šupinatá.
Fajčiari, jedzte mrkvu
Cigarety obsahujú mnoho škodlivín, ktoré sa v tele usádzajú. Vitamín A dokáže aspoň sčasti odblokovať telo, ktoré je zanášané toxickým materiálom z cigariet. Fajčiari by preto mali denne zjesť minimálne dve mrkvy alebo vypiť pohár mrkvovej šťavy. Pravidelná konzumácia mrkvy dokonca znižuje riziko rakoviny pľúc.
Michaela Luxová
Foto: shutterstock
Odporúčané články

Pred blížiacimi sa festivalmi sa opakovane na inzertných portáloch a sociálnych sieťach objavujú falošní predajcovia a podvodníci, ktorí ponúkajú vstupenky často za výrazne nižšiu cenu. NBÚ preto upozorňuje verejnosť, aby bola obozretná pri nákupe lístkov mimo oficiálnych predajných kanálov.

Šťavnaté kuracie mäso, jemne pikantná papriková omáčka a poctivé domáce halušky – paprikáš z kuracích stehien patrí medzi klasiky, ktoré spájajú chute slovenskej a maďarskej kuchyne. Tento recept vám priblíži tradičnú verziu jedla, aké poznali už naše staré mamy, a ktoré nesklame ani dnešného labužníka.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.