Na Bukovci vyrástla megatekvica!
Halloween na Slovensku ľudia milujú i nenávidia. Prvky Halloweenu sa prelínajú so slávením sviatkov Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Importovali sme si ho z USA, hoci svoj pôvod má v Írsku a je považovaný za keltský pohanský sviatok.
Jeho tradičnými symbolmi sú napríklad čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, pavučiny, metly, oheň, príšery. Ľudia sa obliekajú do strašidelných masiek a zabávajú sa na rozličných párty.
Symbol Halloweenu
Tým najznámejším symbolom Halloweenu je však určite oranžová vyrezávaná tekvica s horiacou sviečkou vnútri. Tento sviatok poznali už naši prarodičia a starí Slovania, ktorí tiež vyrezávali tekvicu a vkladali do nej sviečku. Nazývali ju svetlonos.

Váži vyše 80 kilogramov
A jedna megatekvica vyrástla v záhrade na Bukovci pánovi Vladimírovi Kováčovi ani nie za pol roka. „Tekvica najprv nerástla, vyzerala ako každá normálna a potom zrazu nabrala tieto obrovské rozmery. Teraz má vyše osemdesiat kilogramov a meria okolo metra. Sám ju nedvihnem, tak ju nemôžem ani odvážiť,“ vraví Vladimír Kováč o obrovskej tekvici, z ktorej si nechá semienka na budúcoročné sadenie.
Také niečo ešte nevidel
Tekvice pestujú Kováčovci každý rok, pretože ich majú radi a mrazia si ich na zimu. „Táto je ale zvláštna, ešte som také niečo v záhrade nevidel. Z jedného druhu som nasadil štyri a každá bola iná. Táto je najväčšia. Druhá, čo si vzali vnúčatá, bola okrúhla, tretia vyzerala ako hruška a posledná bola podlhovastá,“ zamýšľa sa majiteľ megatekvice. Na otázku, čo bude s takou veľkou tekvicou robiť, Vladimír Kováč so smiechom odpovedá: „Vydlabem ju, dám do nej sviečku a spravíme si doma Halloween.“

Vyrástla aj vám taká tekvica? Či ešte väčšia? Čo s ňou spravíte? Prichystáte si ju na Halloween alebo skončí ako vaše obedové menu?
Recepty z tekvice:
- Zdravý mrkvovo – tekvicový krém
- Krémové tekvicové rizoto
- Tekvicový šalát s rukolou
- Dusená tekvica s ryžou
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.