Na festivale v Cannes sa predstaví prvý slovenský film, natočil ho Košičan!
Slovenská kinematografia prepisuje históriu. Film Vychladnutie sa dostal medzi 15 najočakávanejších projektov tohoto roka a predstaví sa na jednom z najslávnejších filmových festivalov na svete.
Elektráreň zatvárajú – nezamestnanosť dominuje v meste na východnom Slovensku. Ágoston, vysoký muž rodinný typ päťdesiatníka sa vydá na cestu východnou Európu v zúfalej nádeji si nájsť prácu a splniť si sen – chytiť veľkú rybu. V Baltiku sa ocitne osamotený a bez ničoho. Táto cesto ho posúva stále hlbšie a hlbšie do mora bizardných udalostí a stretnutí: s vysokou priateľskou ženou, ruským priateľom s nepriateľskými úmyslami a so smutným vypchatým zajacom bez uší. Vlny sa obtierajú o piesok, znova sa vracajú do mora. Nová vlna prichádza zotrieť to predošlú. Tu more končí, určite tu nezačína.
Film Györgyho Kristófa, rodáka z Košíc, je súčasťou platformy L´Atelier – tá je súčasťou slávneho festivalu a ponúka priestor mladým, talentovaným filmárom, dostať svoje diela medzi filmovú smotánku. Pre mnohých je len účasť v tomto výbere doslova štartovacím mostíkom do sveta veľkej kinematografie. Film Vychladnutie je vôbec prvým projektom v histórií našej krajiny, ktorý sa do tohto prestížneho výberu prepracoval.
Györgymu držíme v Cannes palce, ukáž všetkým, že práve na východe sa rodia tí najšikovnejší ľudia na Slovensku!
foto: sfu.sk
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.