Na Hlavnej už stojí máj
Košické dievky už majú svoj máj. Postavili im ho dnes mládenci z viacerých folklórnych súborov z Košíc a okolia.
Od Dolnej brány k súsošiu Immaculata niesol sprievod okrojovaných folklóristov vysokú brezu. Vztýčením tohto tradičného symbolu jari sa dnes o piatej popoludní oficiálne začali oslavy Dní mesta. Otvoril ich viceprimátor Martin Petruško.
[ad][/ad]Pri máji sa hneď rozprúdila pravá ľudová zábava. Vyspevovali speváčky, krepčili mládenci a dievčatá v tradičných krojoch a vyhrávala vynikajúca ľudová hudba. Potom sa sprievod vrátil k Dolnej bráne, kde na pódiu predviedlo všetkých 12 súborov svoje programy.
[article slug=”oslavy-dna-mesta-kosice-lakaju-bohatym-programom”][/article]Po ich skončení pokračovala zábava ľudovou veselicou priamo na Hlavnej. Ako to tam dnes vyzeralo, to vám priblíži pripojená fotogaléria.
Fotogaléria: Veronika Janušková
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.


