Na Hrebienku opäť vyrástla ľadová krása
Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je tento rok inšpirovaný Chrámom Kristovho vzkriesenia v Petrohrade. Návštevníci ho budú môcť obdivovať od piatka 20. novembra. Jeho sprístupnenie je spojené s oficiálnym otvorením zimnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách.
Autorom Tatranského ľadového dómu je Slovák Adam Bakoš, ktorému pri tvorbe pomáhali sochári z Česka a Slovenska. Na stavbu vysokú 12 metrov použili 1 880 kusov ľadových blokov, ktoré vážili 225 ton.
„Vytvorili sme kópiu nádhernej fasády, ktorej dominuje šesť hlavných veží chrámu, zvýraznených materiálmi, ktoré mali v Tatranskom ľadovom dóme premiéru. Na stavbe sa podieľalo celkovo 18 sochárov a 12 pomocníkov,“ uviedol Bakoš. Celý dóm je umiestnený v kupole s priemerom 25 metrov.
Jednotlivé kupoly vytvorili Mia Bujňáková s Petrom Klímom. „Pompéznosť a tvarovú čistotu kupol sme sa po intenzívnej úvahe rozhodli stvárniť kombináciou moderných technológií a ručnej remeselnej práce. Telá všetkých ôsmich kupol sme vymysleli ako samonosné konštrukcie spojené kružnicami a rebrami. Jednotlivé časti boli potom vyrezané z polykarbonátu pomocou vodného lúča v Prešove,“ informovala Bujňáková.
[ad][/ad]Zmeny kvôli pandémii
Z dôvodu aktuálnej situácie a preventívnych opatrení pristúpili organizátori k viacerým zmenám smerujúcim k zvýšeniu bezpečnosti. „Prvou a najdôležitejšou bude vytvorenie vstupných koridorov tak, aby návštevníci mohli plynule a bez zhlukovania Tatranský ľadový dóm navštíviť. Čas strávený obdivovaním ľadovej krásy bude zároveň limitovaný rovnako ako počet osôb, ktoré budú môcť naraz do dómu vstúpiť, samozrejme iba s prekrytím dýchacích ciest,“ povedal manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.
Ku kupole, v ktorej je dóm umiestnený, je možné dopraviť sa pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca alebo pešo po turistickej trase. Chrám bude otvorený denne od 9.00 do 16.00 hod. Počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov sa otváracie hodiny ešte predĺžia. Vstup je pre návštevníkov opäť bezplatný.
„Veríme, že snehová nádielka bude bohatá a návštevníci Vysokých Tatier si budú počas zimy vychutnávať nielen umenie tejto ľadovej galérie, ale aj všetky ostatné možnosti, ktoré náš región ponúka,“ dodala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.
[ad2][/ad2]Foto: TASR
(TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.