Na kostolnej stene vraj hynú holuby
Kŕdle holubov sú problémom všetkých stavieb v mestách. Na spôsob, akým si s nimi snažia poradiť v Kostole sv. Gorazda na Terase nás upozornila čitateľka tohto sídliska.
“Na múre pri kostole sú vo výklenkoch umiestnené drevené laty, z ktorých trčia dlhé kovové bodce. Má to zrejme slúžiť na odplašenie holubov. Výsledkom tejto snahy je to, že tam vídavame nabodnuté holuby, ktoré v bolestiach dlho hynú. Je to vysoko, nemôžeme im pomôcť. Upozorniť na to nemáme koho, lebo mimo omší sú dvere kostola zatvorené. Ľudí z ulice to trápi a kresťanov nie? Určite by sa našiel vhodnejší a hlavne humánnejší spôsob, ako tento problém vyriešiť,” píše sa v podnete, ktorý sme dostali do redakcie.
Pri návšteve kostola sme naozaj spozorovali veľký počet holubov a aj spomínané bodce vo výklenkoch steny otočenej k ceste na Toryskej ulici. Priamo na mieste sme sa so správcom farnosti sv. Gorazda nespojili, dvere boli zamknuté. Farár Juraj Kamas na naše otázky odpovedal telefonicky.
“S holubami máme problém a snažíme sa ho riešiť. Určite by nebol nikomu príjemný zápach, nehovoriac už o hygiene, či hrozbe šírenia chorôb. Mňa zatiaľ na to, že by tam vo vyššej miere hynuli holuby, nikto neupozornil. Dvere máme počas úradných hodín stále otvorené a dá sa k nám aj dovolať,” zdôrazňuje farár.
Na veži majú iný spôsob ochrany pred holubmi – elektrický plašič, ktorý uštedrí vtákovi elektrický úder a odplaší ho. Na stenu, kde by mohol ublížiť ľuďom, ho však nemôžu namontovať.
“Viem si predstaviť inú ochranu pred holubmi. Tento spôsob som videl v Londýne a je ním sokoliar s dravým vtákom. U nás by to však ani ekonomicky ani vzhľadom na umiestnenie kostola nebolo možné,” tvrdí J. Kamas.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.