Na Luníku IX pribudne socha detských superhrdinov
Deti z Luníka IX vytvárajú sochu, umiestnená má byť v parčíku pri vstupe na toto košické sídlisko. Mentor a výtvarník Oto Hudec povedal, že socha bude zobrazovať deti ako superhrdinov.
Ide o súčasť projektu Budujeme nádej na Luníku IX, jednu z aktivít neziskovej organizácie ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj.
[ad][/ad]Malí hrdinovia z Luníka IX
„Socha je špecifická tým, že ju vytvoria deti, momentálne sa na nej pracuje. Prebehlo asi päť workshopov s deťmi, kde vytvorili úžasné modely a kresby a podľa nich teraz v ateliéri vzniká socha v životnej veľkosti, ktorá bude potom odliata do betónu,“ povedal Hudec s tým, že socha zobrazuje deti ako superhrdinov, ktorých si vymysleli.
„Je to taký symbolický význam, že samotné deti z tejto marginalizovanej komunity v tomto ťažkom prostredí sú veľmi šikovné, darí sa im v škole a z môjho pohľadu sú akoby superhrdinovia Luníka IX,“ pripomenul.
Ako uviedla Beáta Hybačková z ETP Slovensko, detskí zverenci na tvorbe umeleckého diela pracovali s radosťou a s rovnakým potešením, ako ich dospelí mentori a umelci.
Spolu na soche pracovalo asi 30 detí. Dielo má byť na Luníku IX umiestnené na prelome mesiacov september a október.
(TASR, PS)
[ad2][/ad2] [article slug=”detska-akademia-na-luniku-ix-navstivil-nositel-ocenenia-zlaty-amos-2018″][/article]Čítajte aj:
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.