Na nočnej oblohe bude možné pozorovať meteorický roj
Od utorka (17. 12.) až do 26. decembra bude na oblohe činný meteorický roj U Midy alebo Ursidy, pričom maximum padajúcich hviezd bude možné pozorovať deň pred Štedrým dňom, teda v pondelok 23. decembra.
Ako prezradila hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, meteorický roj bol objavený 22. decembra 1945 na Skalnatom plese astronómom Antonínom Bečvářom a jeho spolupracovníkmi.
„Radiant leží blízko Polárky. Pri objave počas štvrť hodiny okolo maxima bola frekvencia 88 meteorov za hodinu. V ďalších rokoch boli frekvencie na úrovni 15 percent roka, kedy bol roj objavený. Za uplynulých päť rokov intenzita roja opäť narastá,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
Roj súvisí s periodickou kométou Tuttle, ktorej obežná dráha je v trvaní 13,6 roka. Najhustejší oblak meteoroidov je na dráhe presne oproti kométe. Minimálna vzdialenosť Zeme od dráhy kométy je až 15 miliónov kilometrov. V maxime je možné vidieť približne desať meteorov za hodinu.
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.