Na rómskom sídlisku predstavili hru Divadlo na Deviatke
Divadelným predstavením ožilo v stredu 18. júla komunitné centrum na Luníku IX. Umelci z Dramatic Adventure Theatre (DAT) spolu s deťmi z rómskeho sídliska pripravili netradičné podujatie.
Herci z New Yorku, ktorí prišli na Slovensko už po siedmykrát, sa deťom venovali od minulého piatka. Predtým s nimi niektoré z detí strávili voľný čas na päťdňovom rekreačno-vzdelávacom pobyte Letná dramatická akadémia Schopné deti 2018 na Drienici.
[ad][/ad]„Pracovalo sa nám s nimi výborne, sú vnímavé, rady sa zapájajú do aktivít a tešia sa, že sa môžu naučiť niečo nové,“ pochválil deti Jesse Baxter, šéf združenia DAT. Do hry Divadlo na Deviatke sa zapojila asi dvadsiatka detí, ktoré hrali spoločne nacvičené krátke scénky. Časť z nich dokonca aj samy vymysleli.
„Veľmi sa mi páčilo aj v tábore, kde sme cvičili divadlo. Ešte som nikdy nič také nerobila,“ prezradila Dominika, ktorá sa na chvíľu stala herečkou.
[ad2][/ad2]Spolupráca s ETP
Americkí herci prichádzajú na Slovensko v rámci spolupráce s neziskovou organizáciou ETP Slovensko. Tá vyberala aj detských hercov. Okrem potomkov klientov, ktorí sa zapojili do programu ETP svojpomocnej výstavby rodinných domov, boli medzi nimi tie deti, ktoré navštevujú komunitné centrum.
„Pripravujeme pre nich počas celých prázdnin viaceré aktivity počas týždňa, niekedy aj cez víkendy. Chceme ich napríklad jeden deň zobrať do centra Košíc, kde pre ne bude pripravená aj komentovaná prehliadka,“ uviedla Anna Lemesányiová z organizácie ETP.
Foto: Veronika Janušková
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.