Na TUKE otvorili prvý slovenský testbed zameraný na Industry 4.0
Prvé slovenské testovacie laboratórium pre digitálnu transformáciu priemyselných podnikov vo štvrtok slávnostne otvorili na pôde Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).
Špecializované pracovisko je orientované na riešenie praktických potrieb priemyslu pri súčasnom trende digitalizácie, vytváranie spolupráce priemyslu a univerzít, a zapájanie mladých talentovaných študentov do riešenia praktických potrieb praxe.
Vzdelávanie a podpora
Za vybudovaním pracoviska TestBed 4.0 je spoločnosť SOVA Digital v spolupráci so SjF TUKE. Okrem testovania riešení podnikov bude slúžiť aj na vzdelávanie študentov a výskumných pracovníkov, podporiť má aj výskum a vývoj aplikácií v koncepte Industry 4.0.
Transformujúce sa slovenské priemyselné podniky sú v súčasnosti zamerané na zvyšovanie efektivity procesov. Ako skonštatoval predseda predstavenstva SOVA Digital Martin Morháč, firmy si nemôžu dovoliť zastaviť výrobu a skúšať rôzne varianty riešenia, alebo rozhodnúť o investícii, kým nie sú presvedčené o jej efektívnosti.
„TestBed 4.0 umožní firmám testovanie v laboratórnych podmienkach, vyskúšať si viaceré varianty a implementovať už overené riešenie,“ uviedol. Celkové náklady na projekt s podporou eurofondov presiahli podľa neho 600-tisíc eur.
[ad][/ad]Udržanie konkurenciaschopnosti
Slovenský priemysel potrebuje zakcelerovať, aby si v rámci potrieb súvisiacich s prebiehajúcou digitálnou transformáciou dokázal udržať konkurencieschopnosť. Nové pracovisko má podporiť tieto transformačné zmeny.
„Som rada, že po krajinách, akými sú Nemecko, kde aktuálne funguje okolo 90 testbedov, a po vzore našich susedov Rakúska a Českej republiky, ktorí v posledných rokoch úspešne budujú a rozvíjajú sieť testbedov, sa aj Slovensko zase raz pozitívne zapíše do inovačnej mapy Európy. Oceňujem, že TestBed 4.0 vytvára platformu spolupráce priemyslu s univerzitami a súčasne otvára priestor pre zapojenie výskumných pracovníkov a mladých talentovaných študentov do riešenia potrieb praxe, ktorý je vybudovaný aj s podporou Ministerstva hospodárstva (MH) SR v rámci operačného programu Výskum a inovácie,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR Miriam Letašiová.
Podľa dekana SjF TUKE Jozefa Živčáka je táto fakulta silnou a progresívnou vedecko-výskumnou a vzdelávacou inštitúciou so silným vplyvom na rozvoj slovenského strojárstva.
„Sme lídrami v rôznych oblastiach, schopní zabezpečiť požiadavky na výnimočné inovácie a transfer technológií, vrátane implementácie platformy Priemyslu 4.0 a digitálnej transformácie Slovenska 2030, a to s pružnou reakciou a rešpektovaním meniacich sa podmienok trhu práce,“ konštatoval.
Prepojenie s praxou
Pracovisko poskytne v rámci vzdelávacieho procesu priestor pre štandardné prednášky a cvičenia, ale aj spracovanie konkrétnych zadaní z podnikov vo forme ročníkových projektov či záverečných prác.
Podľa Morháča sa trh dožaduje vytvárania nových študijných odborov a zvyšovania úrovne prepojenia vzdelávacieho systému s praxou. TestBed 4.0 tak má ambíciu výrazne zasiahnuť do výukového procesu a pripravovať ho pre úplne nové profesie, ktoré bude priemysel potrebovať v blízkej budúcnosti.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

