Na UPJŠ bude prednášať nositeľ Nobelovej ceny
Slovenská ekonomická spoločnosť (SES) v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave, Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a Technickou univerzitou v Košiciach organizujú v dňoch 29. a 30. septembra v Košiciach výročnú konferenciu Slovenskej ekonomickej spoločnosti SEAM 2017. Hlavnými prednášajúcimi na pôde UPJŠ v Košiciach budú nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert F. Engle a uznávaný ekonóm David H. Reiley, obaja zo Spojených štátov amerických.
„V rámci viac ako 100 prednášok budú na konferencii prezentované vedecké štúdie od 240 autorov a spoluautorov, reprezentujúcich viac ako 100 inštitúcií z 23 krajín sveta. Renomovaní ekonómovia z Európy, ale aj iných kontinentov, prednesú svoje prednášky s cieľom vymeniť si najnovšie poznatky o ekonomických vzťahoch a procesoch a ich uplatnení v hospodárskej praxi,” uviedol tajomník SES Eduard Baumöhl.
Počas konferencie udelí Slovenská ekonomická spoločnosť Cenu pre mladého ekonóma do 35 rokov za najlepší výskumný článok prezentovaný na konferencii.
„Výročná konferencia Slovenskej ekonomickej spoločnosti napomáha napĺňať ciele spoločnosti hneď v niekoľkých rovinách. Prináša do Košíc špičkových ekonómov zo Slovenska a zo sveta, umožňuje mladým talentom načerpať skúsenosti a inšpiráciu od medzinárodne etablovaných kolegov a kolegýň, prináša i nové poznatky pre hospodársku politiku a zviditeľňuje slovenský ekonomický výskum na medzinárodnom fóre,” priblížil predseda SES Martin Kahanec
Profesor financií na New York University (NYU) Stern School z Business v USA. V roku 2003 získal Nobelovu cenu za ekonómiu za jeho výskum v oblasti modelovania volatility na finančných trhoch. Súčasne pôsobí aj ako riaditeľ Inštitútu volatility na NYU, ktorý na svojich internetových stránkach zverejňuje nástroje na meranie a sledovania rizika v globálnom meradle.
David H. Reiley
Profesor na UC Berkeley School z Information v USA a zároveň výskumník v spoločnosti Pandora Media, Inc. Zaoberá sa experimentálnou ekonómiou, najmä meraním efektov online marketingu. V minulosti pôsobil v spoločnostiach Google a Yahoo! Research.
(TASR)
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.