Najstarší známy staviteľ (z) Košíc
Nevedno kde, ale vieme, že asi v prvej polovici 15. storočia, sa narodil chlapec, ktorému dali meno Štefan. Vyučil sa za kamenára a vyškolil sa u viedenských majstrov, čo budovali Dóm sv. Štefana vo Viedni.
Na vandrovku (teraz by sme povedali: na stáž) sa vydal do Kolína nad Rýnom. Do Košíc prišiel z Budína niekedy pred rokom 1460. U nás obsadil post majstra košickej stavebnej huty. Treba pripomenúť, že stredoveká stavebná huta nesúvisela s metalurgiou, ale stavala kostoly „na kľúč“. Mala svoje interné predpisy, recepty, ako aj tajomstvá i rituály.
Vážený občan mesta
Kamenár Štefan pôsobil v Košiciach s prestávkami v 60. až 80. rokoch 15. storočia. V košickom kostole sv. Alžbety vystaval kráľovský balkón (1462), dve južné kaplnky a jednu severnú (zbúranú v 19. storočí) i 16 metrov vysoké pastofórium, podľa mnohých najkrajšie na Slovensku. A možno aj južnú vežu. Stal sa váženým občanom mesta Košice, členom mestskej rady a vlastnil tu dva domy.
Majster nad majstrov pracoval aj mimo Košíc – na projektoch chrámu sv. Egídia v Bardejove a tiež v Gelnici. Neskôr sa presťahoval do Budína, odkiaľ ako kráľovský staviteľ kráľa Mateja Korvína dochádzal pracovať aj na hrad Diosgyőr. Zomrel asi v roku 1498.
Ťarcha zodpovednosti
Pravdepodobne je to on, kto sa na nás díva z piliera v južnej kaplnke Dómu sv. Alžbety – Kaplnke Mettercie, veď ju ukončili v roku 1477, teda za jeho šéfovania. Na vyobrazení má v rukách stavebné plány a na pleciach v podobe pilieru ťarchu zodpovednosti za celú stavbu.
Podobne, ale farebnejšie, zobrazili kamenára Štefana na stĺpe chrámu aj v Bardejove. No zrejme i tam ho volali kamenár Štefan z Košíc. Jeho polopostava tak tvorí doposiaľ jeden z pozoruhodných detailov bardejovského chrámu i čerstvo (z) rekonštruovaného nášho Dómu sv. Alžbety. A stretnúť sme sa s ním mohli aj osobne – v dnes už neexistujúcom Múzeu voskových figúr v Urbanovej veži.
Foto: Štefan Čaplovič
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.