NAJzaujímavejšie ekostavby v našom meste. Poznáte ich?
V súčasnosti pre mnohých ľudí EKO už nie je cudzím pojmom. V Košiciach aj preto v poslednom období vznikajú stavby, ktoré sú ekologické a šetrnejšie k prírode.
Rozumné hospodárenie s energiami znamená využitie všetkých možností jej šetrenia. Medzi efektívne systémy patria solárne zariadenia, ktoré využívajú najdostupnejšiu a najčistejšiu formu obnoviteľnej energie. K ochrane prírody však môžeme prispieť aj separáciou odpadu alebo využívaním alternatívnych spôsobov dopravy. Aj o to sa snažia autori ekologických stavieb, ktoré v našom meste máme. Poďme sa pozrieť na tie najzaujímavejšie.
NAJekologickejší hotel na východe našej krajiny
V tichej lokalite neďaleko centra nášho mesta nájdeme jeden z prvých ekologických hotelov na Slovensku. Eco friendly Hotel Dália je zároveň aj najdlhšie pôsobiacim hotelom so zameraním na ekológiu v našej krajine a jediným na východe Slovenska.
Tento výnimočný hotel vznikol v roku 2001, keď sa zároveň stal priekopníkom v zelenom podnikaní. „Našim cieľom bolo vytvoriť pre našich klientov prostredie, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu. Znižovanie energetickej náročnosti prevádzky, minimalizácia tvorby odpadu, kompostovanie a samotné separovanie odpadu bolo súčasťou hotela už od jeho úplného začiatku. Okrem toho využívame na ohrev vody solárne panely, no zároveň sme urobili aj opatrenia, ktoré sa týkali spotreby energií, čiže vody, elektriny, energie na vykurovanie. Najprv sme využívali úsporné žiarivky, ktoré sme postupne vymenili za LED žiarovky. Prijali sme riešenia na zníženie spotreby vody v kúpeľniach bez akéhokoľvek vplyvu na komfort našich klientov. Na toaletách sa používajú dva typy splachovania – trojlitrové a šesťlitrové. Tých opatrení je však ďaleko viac,“ hovorí riaditeľka Eco friendly Hotela Dália Dagmar Amrichová.
Hotel chce svojím ekoprístupom motivovať nielen návštevníkov, ale aj zamestnancov. Na chodbách nájdete napríklad nádoby na separáciu odpadu. Dália využíva iba recyklovaný papier a hostia majú v izbách k dispozícii ekologickú kozmetiku netestovanú na zvieratách. „Byť eko je naozaj finančne náročnejšie. Tieto opatrenia však robíme preto, lebo ich chceme robiť, a nie preto, že ich robiť musíme. Na životnom prostredí nám záleží a uvedomuje si zodpovednosť za jeho ochranu,“ dodáva Amrichová.
V areáli hotela nájdete aj nabíjaciu stanicu na elektromobil a v reštaurácii si pochutnáte na jedlách z prevažne slovenských a lokálnych surovín.
O ekologickom prístupe majiteľov a zamestnancov v prevádzke svedčí aj ocenenie Ecolabel (Environmentálna značka Európskej únie). Hotel je jej držiteľom od roku 2011.
NAJzelenejšia administratívna budova na Slovensku
V našom meste nájdeme aj iné ekologické budovy, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Presuňme sa na Magnezitársku ulicu, kde stojí najzelenejšia administratívna budova na Slovensku, Bizniscentrum EcoPoint, ktorú postavili v roku 2014.
Pri výstavbe sa dbalo na minimalizovanie odpadov, ale aj zníženie hluku. Na stavbu boli dokonca použité materiály z blízkeho okolia s možnosťou ich recyklácie. Jej ekologický benefit sa prejavuje najmä zdravým pracovným prostredím. V budove sa využíva sálavé teplo alebo chlad zo stropov, ktoré sú oveľa zdravšou alternatívou pre ľudí, ktorí trávia množstvo času vo veľkoplošných kanceláriách. „V moderných administratívnych budovách na Slovensku sa na chladenie priestorov používajú klasické klimatizačné jednotky. Tie sú hlučné, spôsobujú prievan a v mnohých prípadoch pri zlom nastavení sú príčinou vzniku plesní. Okrem tepelnej pohody je dôležitá aj akustická a svetelná pohoda, ktorá je zabezpečená dostatkom prirodzeného svetla. Zabudované stavebné materiály v budove spĺňajú prísne ekologické normy, pričom neobsahujú žiadne škodlivé látky pre zdravie ľudí,“ vysvetlil Rastislav Badalik, konateľ Bischoff et Compagnons Property Networks Slovakia, dcérskej spoločnosti rakúsko-nemeckého investora projektu.
V EcoPointe v súčasnosti sídlia IT spoločnosti, medicínske laboratóriá, lekárske ordinácie, ale aj vzdelávacia spoločnosť. Keďže táto budova je celá obsadená, pokračuje sa s výstavbou druhej etapy pozostávajúcej z dvoch ďalších budov. Zatiaľ sa začne stavať iba jedna. Prvú by mali dokončiť v druhom štvrťroku 2018.
NAJmultifunkčnejší zelený komplex v Košiciach
Ak zájdete hlbšie do centra, v Mestskom parku narazíte na národnú kultúrnu pamiatku Korčuliarsky pavilón, ktorý svoj pôvab začal strácať v 90. rokoch. Vďaka súkromnému investorovi v súčasnosti prebieha jeho rekonštrukcia a stavbe sa tak opäť vráti pôvab. Pavilón bude pomenovaný podľa jeho architekta Júliusa Sándyho a nazývať sa preto bude Villa Sandy.
Korčuliarsky pavilón bude súčasťou unikátneho komplexu v najzelenejšej časti nášho centra. Jeho ekologický charakter sa prejaví multifunkčnou halou so zelenou strechou, vlastnou infraštruktúrou a dvoma tenisovými kurtmi. Zelená strecha bude priaznivo pôsobiť na ekologizáciu prostredia, čím pozitívne ovplyvní mikroklímu a kvalitu vzduchu, Košičania tak budú môcť obdivovať aj jej estetickú stránku. Strecha nebude len nevyužitým priestorom, ale premení sa na krásnu zelenú terasu. Samotná multifunkčná hala okrem toho vytvorí nerušivý prechod medzi areálom komplexu a Mestským parkom.
[podcast slug=”naj-v-kosiciach-ekostavby”][/podcast]Športovo-relaxačný komplex, ktorý vzniká v srdci mesta, sa vráti k tradíciám športu, relaxu a zábavy, ktorými bol park známy už pred sto rokmi. V areáli budú aj štyri bowlingové dráhy, spa, fitnes a dva bazény, z toho jeden exteriérový. Samotná multifunkčná hala sa môže podľa požiadaviek kedykoľvek premeniť na spoločenský priestor vhodný na organizáciu kongresov, výstav, plesov a iných kultúrnych aj zábavných podujatí.
V areáli komplexu postupne pribudne aj množstvo zelene a domáci obyvatelia mesta, ako aj návštevníci Košíc, si budú môcť posedieť v kaviarničkách alebo si oddýchnuť na letných terasách v zdravom prostredí v našom centre. Máme sa teda načo tešiť.
Foto: Veronika Janušková, ecopoint
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.