Navštívte záhradu v Ťahanovciach
V blízkosti jedného z najhustejšie zastavaných a obývaných sídlisk na Slovensku vzniká projekt Ťahanovskej záhrady, ktorú nájdete na Ťahanovskej 74 v Košiciach. Autorom je študent Sokratovho inštitútu Juraj Mazák, ktorý na súkromnom pozemku pri rekonštruovanom rodinnom dome ponúka možnosť zasadiť si vlastné paradajky, opekať alebo len tak z tieňa sledovať deti pri hre.
Ako povedal autor projektu Mazák, záhrada zahŕňa priestor pre stretnutie generácií v záhradnom prostredí v blízkosti ich domovov. „Cieľom záhradky je umožniť ľuďom zo sídliska tráviť voľný čas pri záhradkárčení, rozhovoroch, remeselníckych prácach, grilovaní alebo nerušenom leňošení v tráve, vysvetlil.
Pestovanie zeleniny
Návštevníci majú k dispozícii pozemok a náradie pre drobné poľnohospodárske aktivity, voľnú trávnatú plochu, ohnisko, pieskovisko a tiež plne vybavenú kuchyňu a kúpeľňu. „Aktívni záujemcovia o BIO produkty si v zadnej časti pozemku môžu pestovať rozličnú zeleninu pre vlastnú spotrebu,“ povedal Mazák.
Autor projektu zároveň dodal, že počas leta plánujú upraviť ďalšie dostupné plochy pre posedenie a s prichádzajúcou jeseňou zasadiť viacero stromov.
Informácie o plánovaných aktivitách Ťahanovskej záhrady nájdete napríklad v udalostiach na jej Facebookovej stránke.
[ad][/ad](JH)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.