Nie sú tuky ako tuky
O konzumácii tukov sa vedie mnoho diskusií. Je dobré ich do svojho jedálnička zaradiť alebo úplne vylúčiť? Ktoré tuky sú zdravé a nezdravé? A čo znamenajú nasýtené a nenasýtené tuky? Poradíme vám.
Zdravé vs. nezdravé tuky
Nasýtené tuky, alebo inak nasýtené mastné kyseliny, zvyšujú hladinu cholesterolu v tele. Kvôli vysokej kalorickej hodnote majú schopnosť sa usádzať sa ako nadbytočný tuk. Nájdeme ich najmä v tukoch živočíšneho pôvodu – napríklad v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch. Dajte si teda pozor na nadmernú konzumáciu nasýtených tukov. Do skupiny tzv. „dobrých tukov“ patria nenasýtené tuky, väčšinou rastlinného pôvodu. Nachádzajú sa v olivovom oleji, v mandliach a škrupinovom ovocí, v rôznych semienkach, v avokáde, rybách či v sóji.
Zaujímavosť
Podľa údajov z roku 1989 predstavovali u nás až tri štvrtiny z celkovej spotreby tukov živočíšne.
Tomáš Tóth
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.