O prestížny titul Strom roka bojuje dvanásť finalistov, hlasovanie sa začalo
AKTUALIZOVANÉ
Dvanásť finalistov 18. ročníka súťaže Strom roka 2020 z celého Slovenska je už známych. Hlasovanie o prestížny titul odštartovalo v týchto dňoch a potrvá do konca septembra. Patronát nad anketou už tradične drží spevák Peter Lipa.
„Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok si však všetci musíme poradiť s novou situáciou a plány pozmeniť. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania a väčšina našich aktivít zostávajú rovnaké,“ informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
Hlasovať môže každý
Jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených 12 finalistov. Cenou pre víťaza je odborný posudok, ošetrenie v hodnote 300 eur a postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka.
Dreviny, ktoré sa umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú od nadácie a sponzorov 300 eur, ktoré možno použiť na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.
„Na priaznivcov ankety čakajú aj teraz zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaže Tour de Strom, ktorá je na Instagrame alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Nezabudli sme ani na školy, pre žiakov sa začne súťaž v septembri,“ dodala Ragalová.
Favorit z okolia Košíc
Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka v časopise Krásy Slovenska, takisto formou sms, na stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti www.facebook.com/nadacia.ekopolis. Fotografie a príbehy stromov, finalistov, zverejnil web nadácie.
(TASR)
[ad][/ad]
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.