Odpad pravidelne triedi deväť z desiatich Slovákov
Odpad pravidelne triedi deväť z desiatich Slovákov. Separujú hlavne ľudia žijúci v rodinných domoch, mladí triedia menej. Vyplýva to z prieskumu, ktorý iniciovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK. Online prieskum sa realizoval v júni tohto roka na vzorke 1 000 respondentov.
Prieskum ukázal, že Slováci najčastejšie triedia plasty. Pravidelne ich separuje 80 percent ľudí. Sklo triedi 69 percent, papier 68 percent a tetrapak 57 percent. Najmenej sa separuje bioodpad, no napriek tomu ho vytriedia dve pätiny opýtaných.
„Z výsledkov prieskumu vidíme, že ľudia si už zvykli pravidelne triediť viaceré druhy odpadov. V triedení zaužívaných návykov však ešte vidíme priestor na zlepšenie,“ uviedla riaditeľka komunikácie OZV ENVI-PAK Katarína Kretter. Dodala, že je dôležité ľudí v oblasti triedenia vzdelávať. Zvýšila by sa tým kvalita vytriedeného odpadu.
[ad][/ad]Ekologické parametre
Pri nákupoch je rozhodujúcou úlohou cena výrobku. Pre tri štvrtiny ľudí je cena dôležitejšia ako obal vyrobený z recyklovateľného materiálu, ukázal prieskum.
Na druhej strane je čoraz viac ľudí, ktorí pri nákupe sledujú ekologické parametre materiálov. Možnosť nákupu bezobalových výrobkov preferuje 70 percent respondentov. To, či je produkt zabalený v recyklovateľnom obale, si všimne 63 percent opýtaných.
Zber dát robila prieskumná agentúra MNFORCE.
(TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.