Okrem tradičného Black Friday sa vo svete začínajú objavovať aj alternatívy ako Green Friday
Okrem tradičných nákupných dní ako sú Black Friday a Cyber Monday sa vo svete začínajú objavovať aj ich alternatívy, ktoré presadzujú udržateľné nakupovanie. Ako ďalej informuje Sieť európskych spotrebiteľských centier, vlani sa napríklad mnohé obchody v Európe a vo svete rozhodli pre Green Friday. Spoločnosti v rámci neho venovali časť svojich ziskov na environmentálne projekty alebo kompenzovali spôsobené uhlíkové emisie.
Ďalšími príkladmi sú Buy Nothing Day alebo Deň bez nákupov, ktorý má za cieľ spochybniť existujúce nákupné návyky a povzbudiť ľudí, aby znížili svoju spotrebu alebo Buyback Friday (Piatok spätného odkúpenia) a Green Sunday (Zelená Nedeľa). Tie sa zase zameriavajú na použitý tovar. „Nákup z druhej ruky nielenže predlžuje životnosť produktu, ale šetrí peniaze a zdroje,” pripomínajú organizácie na ochranu spotrebiteľov.
Tie zároveň upozorňujú, že by zákazníci mali byť opatrní, pokiaľ ide o zľavy ponúkané počas Black Friday alebo počas krátko po ňom nasledujúceho Cyber Monday. Niektoré ponuky sa síce môžu zdať výhodné, no v skutočnosti nie sú. Mnoho obchodov sa pri zľavách, ktoré ponúkajú, odvoláva na odporúčanú maloobchodnú cenu. Tá je však pred Black Friday často vyššia ako trhová cena. Reklamné sľuby preto zámerne zavádzajú spotrebiteľov.
Štúdia nemeckého webu na porovnávanie cien “Idealo.de“ ukazuje, že spotrebitelia od zliav očakávajú veľmi veľa a ďalší tlak je na nich vyvíjaný pri ponukách jednotlivých zľavnených produktov vyhláseniami ako „zostáva už len 5 položiek“ alebo „tento produkt si prezerajú aj ďalší zákazníci“. „Ak dokážete byť trpezliví, je lepšie nakupovať až po Vianociach, kedy vás čakajú skutočné výpredaje,” odporúča Sieť európskych spotrebiteľských centier.
Zdroj: (SITA, qq;zol)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.