Oplatí sa ísť Košičanom na trhy do Budapešti?
Sezóna vianočných trhov vrcholí. Sú všade – vo veľkých mestách, ale aj v menších mestských častiach. Nuž a tradične to Slovákov ťahá aj do iných miest – zažiť atmosféru, nakúpiť, a aj trochu porovnávať.
Slovo dalo slovo, a za 20 eur navštíviť maďarskú metropolu Budapešť nebol žiadny problém. Ráno vlakom o 6.00 h do Pešti, večer o 18.30 h späť.
Cesta tam
Vlakové spojenie je bezproblémové. Odporúčame však kúpiť si miestenky, aby ste mali istotu, že nebudete musieť stáť alebo niekde v polovici cesty prechádzať hore-dolu po vlaku a hľadať si nové miesto. Z budapeštianskej stanice sa dostanete červeným metrom pohodlne na Deák Ferenc tér. A potom stačí iba „naštartovať“ nohy a poriadne otvoriť oči.
Vörösmarty tér
Na tomto centrálnom námestí neďaleko Dunaja je množstvo obchodov, do ktorých chodia Košičania radi, pretože také značky v našom meste nemáme. Takže keď vám začne byť zima, je sa kde schovať. Samotným trhom tam dominujú dva stromčeky, jeden živý (oveľa menší než ten náš), ale ozdobený klasickými sklenenými červenými guľami a druhý – drevený, ktorý má však ozdoby vo svojom vnútri. Nechýba ani efektný veniec s veľkými voskovými sviecami.
Jedlo
Maďari sú známi svojou výbornou kuchyňou a ani na trhoch sa zahanbiť nedali. Klobásky, ryby, jaterničky, plnená kapusta, bravčový guláš, výborné zemiakové placky, langoše. Nedalo sa neochutnať. Ceny však patrili do kategórie 5-hviezdičkového hotela. Plnená kapusta na placke, k tomu kyslá smotana a neodolateľná štrúdľa vyjde skoro na 5000 forintov, čo je zhruba 17 eur. Približne toľko stáli aj ostatné jedlá. Dali sme si aj vínko, deci bieleho alebo červeného za 300 forintov (okolo 1 eura), ale za trojdecový punč si obchodníci pýtali aj 1900 forintov (približne 6 eur). Prevarené vínko efektne zohrievali v keramických džbánoch na šamotových tehlách, ale bolo iba vlažné a na náš vkus aj slabé.
Stánky
Na rozdiel od 49 stánkov v Košiciach je ich na Vörösmarty tér viac ako 130. Všetky patria rôznym remeselníkom – od sklárov, medovnikárov, krajčírov, cukrárov, výrobcov rôznych vianočných dekorácií, hrnčiarov po kováča. Vari neexistuje remeslo, ktoré by tam nemalo svojho zástupcu. Všetky výrobky sú originálne a väčšina je aj cenovo dostupných. Na darčeky sa jednoducho do Pešti oplatí ísť.
Ulica Deáka Ferenca
Na tejto ulici sa nachádza jeden z najdrahších budapeštianskych hotelov. A tomu je prispôsobená aj výzdoba. Nákupné tašky, dáždniky, topánky – všetko poskladané z vianočných svetielok. Samotný stromček na tejto ulici bol celý svetielkový. Ceny v stánkoch sa ale tiež šplhali vyššie, hoci sortiment aj jedlá boli podobné ako na Vörösmarty tér.
Vidieť sa určite oplatí
Návšteva vianočných trhov v Budapešti sa určite oplatí. Atmosféra je veľmi príjemná. Stretnete tam veľa cudzincov, stánkari sú veľmi ústretoví, vo väčšine prípadov sa dohovoríte aj anglicky. Pozitívom tiež je, že za celý deň sme nestretli na trhoch ani jedného bezdomovca či žobráka. Hoci sa medzi stánkami premelie veľké množstvo ľudí, na rozdiel od Košíc sú stoly vždy upratané a smetné nádoby vysypané.
Košice vs Budapešť
- čistý langoš 1 € / 1 500 ft (3,75 €)
- zemiaková placka 3,99 € / 2 500 Ft (6,25 €)
- pečená klobása 250 g 5,00 € / 4 000 Ft (10 €)
- varené víno 2 dl 1,50 € / 600 Ft (1,50 €)
- punč 2 dl – / 1 900 (4,75 €)
- čaj 2 dl 1 € / 600 (1,50 €)
- trdelník 2 € / 1 500 Ft (3,75 €)
Jana Vargová, Michaela Luxová
Foto: Michaela Luxová
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.