Osviežujúce pitné fontánky
Na občerstvenie pitnou vodou je v uliciach Košíc v prevádzke 12 pitných fontánok. Aktuálne sú všetky funkčné. Okrem nich budú na osviežovanie počas horúcich dní pripravené aj rosiče alebo.
S blížiacimi sa horúcimi dňami sa zvyšuje potreba osvieženia, ktorú na verejných priestranstvách zabezpečuje tucet pitných fontánok. Osem z nich je na Hlavnej ulici, ďalšie na Alžbetinej, Orlej, Dominikánskom námestí a pri otočke MHD na Hornom Bankove. Väčšinu z nich prevádzkuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť, približne od mája do októbra.
„Prevádzkovanie týchto zariadení je závislé od klimatických podmienok, nakoľko aj pri menších nočných mrazoch môže dôjsť k ich poškodeniu,“ vysvetlila Adriana Bálintová, ktorá mediálne zastupuje vodárne.
Zanedbateľné náklady
Prevádzku pitných fontánok platia vodári. „Na jednotlivých pitníkoch býva ročne spotreba od päť do 50 m3, čo je pri súčasnej cene pitnej vody z verejného vodovodu približne jeden a pol eura pre VVS zanedbateľné,“ povedala Bálintová. Horšie je to v prípade pokazenej fontánky, cena za opravu sa môže vyšplhať až na 2,5-tisíc eur.
Okrem fontánok na doplnenie tekutín čakajú ľudí na Hlavnej aj osviežujúce vodné clony, ktoré sa osvedčili už vlani. „V prípade horúčav budú opäť inštalované rosiče,“ potvrdila hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.
Matej Šulc, Maroš Kušnír
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.